2013-08-10 Ekl spår på Falbygdens Brukshundklubb i Falköping. Vi fick startnummer 12 av 20 och alla fick börja med spår. Bra påsläpp igen! Betyg 10. Problem med att markera pinnarna idag av någon anledning och trots bra spårarbete missade vi 2 pinnar. Sedan var det dags för platsliggning och det var inga problem, fullt betyg. Lydnaden gick uselt idag också, 0 på framåtsändande och 0-5 på kryp blev det inte mer än 184,25 poäng. Sedan var det dags för uppletande och då visade Macko vad han kan - alla föremål inne på några minuter och fullt betyg 10! Vi slutade på 492,25 poäng, godkänd och placerade oss på 13:e plats.
2013-08-02/03/04 Vi tog husvagnen och åkte till Tranås för att tävla Ekl spår i 2 dagar. Trots att vi var 20:e reserv på lördagen fick vi vara med! Vi fick startnummer 3 och det var ju skönt att komma igång och arbeta så tidigt som möjligt eftersom det var högsommarvärme med minst 25 grader i solen, dessutom risk för bärplockare då det i småland fanns en del blåbär trots den långa vintern som varit. Perfekt påsläpp och iväg - strax utanför rutan såg inte Macko lika säker ut längre....men efter ett tag hittade vi en pinne, och en pinne till och sedan slutet?? efter 13 minuter. På något vis hade vi genat över direkt från rutan och kommit fel. Eftersom det inte är någon vits att ha så lite pinnar sprang vi raskt tillbaks till rutan igen och gjorde ett nytt påsläpp - och se då tog Macko rätt väg och hittade resterande 5 pinnar - återstod då att ta oss till slutpinnen igen och när husse tittade på klockan var det bara 3 minuter kvar och vi var en bra bit därifrån - vi lyckades inte och Macko fick vila resten av dagen. På kvällen grillade vi tillsammans med tävlande och funktionärer som också campade på brukshundklubben. Söndag - nytt försök - startnummer 12 - under tiden som vi väntar kommer 2 bilar med polska(?) bärplockare och kör förbi...vi slapp att bli drabbade men något spår fick besök. Till vårt spår kom de efter att vi var klara! Perfekt påsläpp igen, noggrann undersökning 3-4 meter åt fel håll, vänder och iväg rätt! Kanonbra spårarbete och vi får med oss alla pinnar! Tillbaks till klubben och nästa moment är uppletande - inte mycket vind och ganska varmt när solen tittar fram. Macko jobbade på bra men lyckades inte att hitta mer än 2 föremål - så var våra förhoppningar om ett cert till grusade. Än mer tråkigt blev det när det var dags för lydnad - bara 177,25 poäng - trots fullpoäng på platsliggningen! Totalt fick vi ihop 497,25 poäng, godkänd, placering 7 av 14 startande.
2013-07-21/22/23/24/25/26/27 En vecka i husvagn på Backamo tillsammans med några klubbkamrater. Träning på dagarna och härliga varma sommarkvällar med grillning och trevlig samvaro.
2013-05-12 Kungälv storsatsade kristihimmelfärdshelgen med en tävlingssvit som de kallar Kungafärden. Tävlingar torsdag, fredag, lördag och söndag, lydnad, skydd, sök och spår, alla klasser - bra jobbat Kungälv! Söndagens elitklass spår började med samling 07:30 och idag fick vi startnummer 15 av 17. Vi började med platsliggning med skott i 3 grupper och denna dag överraskade Macko med något han aldrig gjort tidigare - enligt domarna så kröp Macko runt och lade sig att beskåda skytten redan innan första skottet och låg sedan kvar där utan mer problem - betyg 6 - ingen bra start! 12 poäng borta. Efter några timmars väntan blev det påsläpp vid 11-tiden, bra utgång, men idag åt fel håll, med erfarenhet av hur svårt det brukar vara att få Macko att vända var husse extra noggrann med att släppa iväg honom igen och det lyckades så att vi fick behålla den 7:a i betyg som är max vid bakspår. Spåret gick sedan i stort sett problemfritt och Macko hittade alla 7 pinnarna! Tillbaks till klubben för lydnad, betyg i alla moment och vi fick totalt ihop 228,75p, sämst var framåtsändande 5,5 och skall 5,5, riktigt bra inkallning med stå och ligg 9! Uppletande på ett blåsigt helt öppet fält med långt dött gräs, gick väl inte jättebra men vi hittade 3 föremål och hade lite otur med vinden på det fjärde och eftersom man blir varm när man får jobba så länge och det råkade finnas något som liknande ett dike strax utanför rutan så måste man ju svalka sig lite eller hur? betyg 6,75 och vi fick totalt 535,25 poäng, certpoäng och placering 9. Hela 16 av 17 hundar fullföljde tävlingen!
2013-05-11 Macko och bröderna M fyller 8 år - GRATTIS! Vi firade födelsedagen med årets första husvagnsutflykt till brukshundklubben i Trollhättan och anlände redan på fredagskvällen. Samling klockan 8, bara 10 deltagare och vi fick startnummer 7. Alla fick börja med spårarbetet och efter en del väntan var det dags för påsläpp som Macko gjorde väldigt bra - kollade av spåret och valde rätt håll! Efter det gick det fint...en stund hittade 4 pinnar och sedan inget mer utan vi fick leta oss tillbaka till bilen igen och fick inte vara med mera. Tyvärr var vi i gott sällskap - bara 5 ekipage fullföljde tävlingen. Vi packade ihop och förflyttade oss så småningom till Kungälv för nästa tävling.
2013-05-01 Borås Brukshundklubb, hela 23 deltagare kom till start och vi fick startnummer 16. Efter några timmars väntan var det dags för påsläpp, Macko gick ut bra som vanligt och hittade spåret men åt fel håll denna gång, och istället för att bara göra helt om strulade det till sig ordentligt och vi lyckades inte komma iväg från upptagsrutan innan tiden var ute. Vi fick chansen att gå spåret utom tävlan och spårade till första pinnen utan problem, sedan var det dags att kolla älgspår tyckte Macko, fanns gott om sådana i upptagsrutan också....
2013-04-28 Ekl spår på Falbygdens Brukshundklubb i Falköping. Startnummer 13 av 20 och även här började alla med spårarbetet. Fullt betyg på påsläppet, men en pinne bort på spåret. Lydnaden var väl lite ringrostig tyvärr, 0 på kryp och 5 på framåtsändande och skall gjorde att vi bara fick ihop 202,25 poäng. Uppletandet gick desto bättre 9,75 i betyg gjorde att vi slutade på 529,75 poäng, godkänd och placering 11.
2013-04-21 Ekl spår i Herrljunga, vi drog startnummer 12 av 13. Alla fick börja med spårarbetet. Fint påsläpp, troligen med fullt betyg, hittade 3 pinnar och sedan var vi förmodligen ute och spårade rådjur en halvtimma innan husse via GPS tagit oss i närheten av spåret igen - då fick Macko upp spåret och tog näst sista och sista pinnen men med på tok för lång tid.
2013-03-31 Glad Påsk! Ni som ändå hittar till vår hemsida fortfarande! Inte en endaste uppdatering på 6 månader är ju för bedrövligt. Men vad gäller hundträning så har vi under höst och vinter varit mindre aktiva än vanligt. Husse har varit krasslig och legat på sjukhus i 3 omgångar, en vecka i oktober, en vecka i november och 12 dagar i december med efterföljande sjukskrivning. Luft i lungsäcken, spontan pneumathorax är inget att ha kan jag meddela men efter operation i december känns det rätt bra nu och vi hoppas kunna vara med och tävla spår igen! Våren är på väg även om det fortfarande är kallt på nätterna.
2012-10-07

KM på Marks BK. Som vanligt körde vi både bruks och lydnad samma dag med lite specialregler. I år kom vi 3:a i bruks och 4:a på lydnaden.

 

2012-09-14/15/16 GMBK Grand Prix. en jättesatsning av GMBK, lydnad, spår, sök och rapport under en helg. Vi tog med husvagnen och var på plats redan på fredag kväll. Lördag morgon var det DM för spårhundsgruppen, 18 deltagare. Vi placerade oss 10:a på 525 poäng, certpoäng. 1 pinne borta på spåret men fullt på upptaget. Bara 3 föremål på uppletandet, betyg 6,5 och en lydnad på 212,5 poäng gjorde att vi kom ner på jorden efter förra helgens succé. Trevlig fest på kvällen där Tony Lyvén, ägare av Av Melica Castor som är pappa till Macko dök upp helt oväntat. På söndag var det Ekl spårtävling igen med nya friska chanser. Fint påsläpp men tyvärr hittade vi 1 pinne på spåret och sedan inget mer...
2012-09-09 Ekl spår på Lilla Edets Brukshundklubb. Samling 07:30 i soligt höstväder, vi drog startnummer 4 av 14 deltagare. Började med platsliggning och stege med fullt betyg. Sedan åkte vi tillsammans med de 7 första ut på spåren medan nummer 8-14 fick börja med lydnad. Vi fick ett jättefint spår, mest i storskog, perfekt påsläpp - kollade lite åt fel håll och sedan iväg rätt utan att tveka, och idag fick vi med oss alla pinnar! Tillbaks till klubben för att köra lydnad. Lite okoncentrerat fritt följ men 8-8,5 i betyg, inkallning 9-9 och så framåtsändande som idag havererade då man mitt på plan hade gjort en ca 5 centimeter djup grop med någon sorts markering som Macko doppade näsan i och husse fick ta till ett extra kommando som i sin tur gjorde att Macko drog i väg lååångt - andra sträckan var nog värd minst 8 men det hjälper ju inte så mycket - betyget blev 6-6. Kryp 9-8,5, lite oföljsam i vänstervinkeln, glest skall 7,5-7, metallapport 8-8, tungapport 8-8 båda lite långsamt in. Hopp 9-8,5, lite segt snett sättande efter återhoppet. Totalt 250 poäng på lydnaden. Så var det bara uppletandet kvar och visst kändes det lite extra i magtrakten när vi nu verkligen hade chansen att få ihop 585 poäng och vårt första cert! Macko jobbade på jättebra, 1:a, 2:a, 3:e och hittade även 4:e föremålet ganska snabbt - under 4 minuter - MEN även denna ruta var försedd med en bäck och när man har jobbat så blir man varm och törstig - så också denna gång, Macko tar sig målinriktat till bäcken lägger föremålet och dricker vatten för att sedan plocka upp föremålet igen och komma till husse. Det kostade - men vi fick ändå 8-8,5 i betyg. Totalt fick vi ihop 589,5 poäng, cert och placerade oss 2:a efter nyblivna svenska mästarna Karin Daun med Toppborders Snicke och på tredje plats Benny Steen med Talweg´s Mysko som fick sitt 3:e cert och blev Svensk Brukschampion (när de klarat exteriördelen).
2012-07-20/21 Tävlingen "Semestersabotören" i Kungsbacka, under 2 dagar arrangerar man Elitklass spår, Sök alla klasser och Rapport alla klasser och utöver det började man redan på fredag kväll med lydnad 1 och 2. Vi tävlade som vanligt spår och bland 14 deltagare drog vi startnummer 14. Det innebar att efter lottningen klockan 9 körde alla grupper plats och stege, därefter fick vi köra uppletande som första moment ca klockan 11:40. Macko gjorde ett lysande jobb igen, samlade in de 4:a föremålen på 3 minuter och 12 sekunder, betyg 9,5. Totalt klarade 3 hundar av ca 20 startade i alla grenar av att hitta allt över huvud taget men så vitt jag vet var Macko snabbast :-) Vid 14-tiden var det dags för lydnad och det började fint med 9,5-10 på fria följet. Inkallningen var också bra men tyvärr luktade det något fantastiskt gott efter 13 andra hundar som legat och väntat tidigare så Macko var tvungen att krypa lite...hmm men 8,5 i betyg ändå. Så till momentet som vi nu 0:at under nästan alla tävlingar under våren, framåtsändande - betyg 6,5-7 och det känns som vi nu håller på att lösa detta med ett nytt sätt att träna på som vi hållit på med sedan förra tävlingen. 8,5-9 på krypet, 0:a på skallet tyvärr, kanske var det för varmt och torrt i halsen? Tveksamt upptag på metallen 6,5-7, tungapport 8-8, hopp 9-9, stege och platsliggning 10-10 blev totalt 240,5 poäng och vi hade fortfarande chansen att knipa ett cert inför söndagens spår. Gemensam grillfest på kvällen med ett 40-tal deltagare och trevlig samvaro. Söndag, samling för lottning klockan 8:45 och idag fick vi spår nummer 5. Bra påsläpp, rätt håll men av någon anledning stannade Macko upp och "frågade husse om han var med", var är spåret svarade husse och Macko spårade glatt iväg med en nöjd husse bakom. Betyg 9,5 av båda domarna. Inga problem direkt på spåret men dessvärre var det 2 apporter som vi inte fick med oss. Totalt fick vi ihop 541,5 poäng, certpoäng och placering 6 blev resultatet denna gång.
2012-07-06/07/08 Kennelträff på Kydingeholm. Trevligt att träffa alla igen + ett antal nya förstås! Bra träning och trevlig samvaro. Macko har svårt att sköta sig när det blir alltför mycket stress av skott, apporter och hundar överallt. Däremot gör han oftast ett gott jobb på enstaka markeringar och när det gäller att leta upp sista apporten som ligger kvar är det sannerligen inte många som slår honom. I år blev det också lite bilder tagna som du hittar här.
2012-06-10 Ekl spår på Elfsborgs BHK. Stor tävling 2 dagar i rad, 17 deltagare på lördagen och 19 på söndagen när vi fick vara med. Bra jobbat av Elfsborg att få till så många spår och en jättetrevlig tävling med superfint prisbord. Morgonen började med lottdragning och vi fick startnummer 15 vilket innebar att vi fick göra lydnaden innan spåret. Vädret var på vår sida - grått och mulet och inte särkilt varmt. Platsliggning och stege gick bra, fritt följ OK men på inkallningen låg Macko och nosade och var inte helt koncentrerad men kom på första kommandot eftersom husse tog i från tårna! sedan stannade Macko efter 15 meter på eget bevåg - husse något ställd och vi satsade på liggande istället och det fungerade - betyg 5 är bättre än 0 i alla fall. Framåtsändande gick idag rakt men bara 10 meter åt gången, många kommandon - betyg 0. Kryp fungerade utan dk - betyg 7,75, skall 7,25 - bättre än så kan han inte. Metall 6,75, tveksamt tagande och tempo in, tung apport går bättre 8,75, hopp 9,75 gav totalt 203,75 poäng på lydnaden vilket är för lite för att bli mer än godkänd i klassen (210 poäng är gränsen). Ut på spår, perfekt påsläpp, fullt betyg, dock strulade spåret till sig nästan direkt utanför upptagsrutan men efter några "varv" så hittade vi första pinnen och sedan gick det helt perfekt! Alla pinnar med och en tid på ca 30 minuter. När vi körde ut till spåret såg vi en familj med hund som var ute och troligen hade de varit och "ställt till" vårt spår lite, bra gjort av Macko som fick jobba lite extra för att komma rätt. Återstår uppletande och många kom tillbaks och hade inte hittat mer än 3 föremål. Macko hittade 4 och skötte sig för dagen med den äran - fullt betyg! Första gången vi bara har 10:or på alla specialmoment! Totalt fick vi ihop 553,75 poäng, godkänd och placerade oss 10:a. En dag när vi fått ordning på lydnaden också blir vi farliga :-)
2012-05-20 Nytt försök - Kinds BK, samling vid Tranemo Kyrka klockan 8, 14 deltagare och vi drog startnummer 1. Struligt påsläpp, går över spåret, bakspår och tveksamt iväg. Det dröjer nog inte mer än 50 meter innan vi bytt till ett mer intressant spår ...grrr. Vi tar oss tillbaks till rutan igen och gör ett nytt påsläpp och se nu hittar vi rätt och håller oss till det rätta spåret och hittar spårpinnar - efter 5:e pinnen står vi mindre än 15 meter från ett stiligt rådjur. Macko stannar upp och bara tittar, rådjuret springer iväg och Macko hade gärna följt efter. Macko var tvungen att "kolla lite" men sedan hittade vi relativt snabbt tillbaks till spåret igen och kom idag ända till slutet och hade alla pinnar med oss! Tillbaks till klubben och dags för lydnad, 0:ade framåtsändande, och allmänt inte bra, klart påverkad av den strålande vårsolen som idag var med på allvar. Uppletande, bra jobb med 3 första föremålen, 4:e hittades också snabbt men då hade Macko jobbat sig varm och törstig och då passade det väldig bra med ett litet bad i ett av flera diken som fanns i rutan, när detta var klart så kom Macko och föremålet in och vi fick 7,75 i betyg. Totalt fick vi idag ihop 492,25p godkänd, placerade oss 10 av 14 startande, varav 11 fullföljde tävlingen.
2012-05-13 Ekl spår i Trollhättan, samling 07:30. Vi drog startnummer - 2 och alla ekipage började med spår. Riktigt bra påsläpp men sedan hittade vi 2 pinnar och ut i naturen, förmodligen är det viltspår som är mer intressanta och till en början är det bra drag i linan och Macko får husse att tro att allt är under kontroll....
2012-05-01 Ekl spår i Borås, hela 20 startade och vi fick nummer 16. Kanonfint väder och årets första riktiga vårdag, jobbigt för Macko som inte är van vid så mycket värme - över 20 grader i solskenet. Vi startade med platsliggning som gav full poäng och efter det så fick samtliga börja med spåren. Upptaget gick extremt dåligt, bakspår och ut bakåt i rutan, återkallade igen och först efter det kom vi iväg, betyg 5-5, sedan gick spåret ut på ett varmt hygge en bra bit för att sedan gå en bit i skogen och ut på hygge igen men Macko skötte sig tämligen bra, en pinne missad förvisso men denna dag var det så många som 9 av 20 som inte klarade av spåret alls! Lydnaden gick inte alls bra, 0 på framåtsändande, 5 på kryp och skall, värmen påverkade säkert en del men tråkigt i alla fall, bara 200,75p. Uppletande gick i skogsterräng med mestadels skugga, Macko jobbade bra men hittade tyvärr bara 3 föremål och mot slutet kunde han inte låta bli att svalka sig lite i våtmarken som fanns i området - inte mycket men det kostade lite - betyg 7-7. Totalpoängen för dagen blev 471,75, godkänd. Den 13/5 åker vi till Trollhättan och då hoppas vi att det går bättre!!
2012-04-22 Nya möjligheter - Ekl spår i Ulricehamn. Sent startnummer 11 av 12, bakspår och problem att komma iväg, betyg 6-6, missade en pinne på spåret. Knappt godkänd lydnad 240p och uppletande 7,5-8 på 3 föremål, bra jobb, nästan vindstilla och lite otur. Vi fick ihop 525p, certpoäng och placerade oss 9:a.
2012-04-21 Årets tävlingspremiär, elitklass spår i Lerum. Tyvärr fick vi inte vara med så länge, jättefint påsläpp 10-10, vi hittade 5 pinnar och yrade sedan omkring bland en massa vildsvinsspår tills tiden var ute.
  En period utan uppdateringar...
2011-11-13 Idag har vi tävlat lydnadsklass 2 på Marks BK och Macko skötte sig utmärkt! Vad sägs om den här raden? 10,9,9,10,10,9,10,6.5 (fjärrdirigering - luktade alldeles för gott av någon som varit där tidigare...),9 - blev 186 poäng och seger! Husse var sedan tävlingsledare för 3:an och elit - kan bara konstatera att det är ett stort steg mellan 2:an och 3:an men förr eller senare skall vi ta oss dit!
2011-10-08 Klubbmästerskap i Bruks och Lydnad på Marks BK. Nya regler för året som vi tycker fungerade bra och som ger möjlighet till de flesta att vara med oavsett vilken klass man tävlar i vanliga fall. Vill du kolla reglerna så finns de här. Bruksdelen innehåller utöver lydnadsmoment 2 st uppletanderutor där 8 föremål totalt finns fördelade och man har 8 minuter på sig att hämta in dem. Det som höjer spänningen och konsten att läsa av sin hund är att vi som tävlar inte vet hur många föremål som finns utlagda i respektive ruta utan man får själv avgöra när hunden hittat allt i första rutan, då stoppas klockan och den tid man har kvar upp till 8 minuter får användas i ruta 2. I första rutan jobbade vi i 3 minuter och 10 sekunder och hittade 2 föremål - lite magert kanske? men det visade sig att de övriga 6 fanns i ruta 2! och Macko hittade och levererade in samtliga med tid tillgodo. Inget av de andra ekipagen fixade alla föremål. Lydnadsdelen gick också bra, vi hade valt momenten linförighet, inkallning 25m, tung apport och kryp, 132,5p av 150 möjliga. Räckte till seger på 228,5p av 250 möjliga - Klubbmästare i Bruks på Marks BK!

KM i lydnad är upplagt på ungefär samma sätt. Man väljer ut ett antal moment i olika grupper enligt reglerna, vi valde fritt följ klass 3, rak inkallning 15m, hoppapport med trä lydnad 3, och läggande under gång. Finalen består av sändande till rutan där man har möjlighet att bättra på sina poäng beroende på hur skicklig man är får man välja svårighetsgrad och chansen till 40 extra poäng. Eftersom vi inte är så långt komna i momentet valde vi lägsta nivån som är 10m samma som lydnadsklass 2. Poängen räknades ihop för alla innan finalmomentet så visste vi ju att många hade möjlighet att vinna om man valde och lyckades med en hög poäng. Husse och Macko låg 2:a på 132,5 poäng - 4 poäng efter ledaren men flera skulle köra 25m till rutan och kunde alltså gå förbi! Vi gick ut som startnummer 1 och Macko fixade en 10:a - så då kunde vi inte göra mer än vänta. Ledaren fixade samma moment med en 8 i betyg och vi hamnade alltså på samma poäng 152,5! För att skilja oss åt så jämfördes moment för moment uppifrån och ner och där förlorade vi med en halv poäng på andra momentet. Men vi är inte så ledsna över en silverplats heller ;-) och trean hade 152 poäng så kampen var hård! Prispallen!

2011-09-25 Eliklass spår på hemmaplan - Marks BK, husse tävlingsledare. 12 ekipage fick chansen att visa vad de kunde.
2011-09-17 Elitklass spår i Lerum. Vi var på plats i god tid och svängde fram till brukshundklubben för att få chansen att träna på stege och plan en liten stund. Samling 07:30, lottning och vi fick startnummer 10 av 14. Alla började med spårarbete. Fint höstväder denna dag, klockan 09:50 var det dags för påsläpp. Macko gick ut och kände av spåret kort i fel riktning och vände sedan säkert åt rätt håll - betyg 10! Vi följde spåret i stort problemfritt utom där vi skulle passera över ett hygge där Macko hade problem en stund. Tyvärr missade vi 2 pinnar, gissningsvis nummer 1och 3 - betyg 8. Tillbaks till klubben och snart dags för uppletande - efter att vi hittat 2 av 4 föremål kommer ett gäng svampplockare in i rutan och vi fick avbryta. Hyggliga domare och tävlingsledare vallade om rutan och vi fick en ny chans från början. Det gick bra om än med ett ordentligt stopp med föremål i munnen och husse måste ta till en inkallning. Alla föremål funna på under 4 minuter och betyg 9. Lydnad - vår bästa i Elitklass hittills 249,75 (300 möjliga). Sämst var metallapportering där Macko stannade och kollade på publiken en stund innan han tog upp den och kom in. 8,5 på framåtsändande och 9 på inkallning med stå och ligg. Poängen blev totalt 551,75 och räckte till en 5:e plats och vårt bästa resultat hittills - om än med liten marginal!
2011-08-20/21 Bruks och IPO SM gick i Småland på High Chaparral inte långt från Värnamo. Retriever i topp på både spår och sök men inte en enda Golden )-:
2011-07-19/20/21 Träningsläger i Backamo med några klubbkamrater. Spår och lydnadsträning varje dag och däremellan lite bad och skön avkoppling.
2011-07-01/02/03 Kennelträff på Kydingeholm. Trevligt att träffa alla igen! Bra träning med duktiga instruktörer och trevlig samvaro.
2011-06-23 Glad Midsommar! Som en del av er påpekat är det inte mycket som händer här. Under våren har vi tränat sporadiskt, mest under våra dagliga promenader. Inget officiellt tävlande tyvärr, men till hösten hoppas vi att det blir av! Nu laddar vi för midsommarfirande på brukhundsklubben och i nästa vecka blir det kennelläger - skall bli kul att träffa alla igen!
2011-04-25 Glad Påsk! Äntligen ett litet livstecken här! Vintern har varit lång och husse har jobbat mest hela tiden... Men i Påsk har vi kommit i gång, har varit på litet läger tillsammans med kompisar på brukshundklubben och tränat spår, lydnad och uppletande. Märks tydligt att en viss mognad har infunnit sig och startsträckan är lite kortare innan vi är uppe i vår bästa nivå. Vi får se om det blir någon anmälan till tävling under våren, de flesta spårtävlingar häromkring har redan varit och vi skulle vilja få till en bättre lydnad innan det är lönt att försöka sig på nya stordåd ;-)
2010-12-26 God Jul och Gott Nytt År önskar Macko och husse alla våra vänner!
2010-11-07 Hösten är här på allvar, dåligt med träning igen och dessutom stor passivitet på hemsidan...men nu kan ni i alla fall läsa vad vi hittat på ;-)
2010-09-26 Elitklass spår på hemmaplan, vi var första reserv och det hade inte kommit några återbud. Vi hade bestämt redan på torsdagen att vi åker ner oavsett om vi kommit med eller inte, och tur var väl det, en kvart innan samling ringde telefonen och undrade var vi var någonstans, en hund hade blivit sjuk under natten och vi kom med! Lottning och vi fick startnummer 8 av 8. Alla fick börja med spårarbetet, påsläpp och rent bakspår, vände Macko på rätt håll och iväg ut på spåret som inte var några problem alls. Påsläpp betyg 7 och spårbetyg 10. Tillbaks till klubben för lydnad, klart det är en liten fördel att vara på hemma plan och lydnaden gick bättre än sist, ingen nolla och exempelvis 8,25 på det omöjliga momentet framåtsändande....227 poäng, inte bra men i alla fall inte uruselt och den högsta lydnadspoängen vi gjort i elitklass. Uppletande, hur skulle det gå? fick hjälp med ett träningsskick på väg till rutan och föremålet kom in snabbt utan problem...det ena efter det andra ekipaget kom från rutan utan att vara speciellt nöjda, de flesta med bara 2 föremål och ett par som fått 3, svårt alltså! Men Macko fixade in 4 föremål på under 4 minuter - ingen konst alls tyckte han - dessutom avlämnade till husse utan konstigheter och vi fick bra betalt - betyg 9,75 - himla kul! Prisutdelning och alla 8 startande hade varit med hela dagen, tänkte väl att det gått ganska bra men att det skulle räcka till en andra plats var en stor överraskning, dessutom mindre än 10 poäng ifrån att få ett cert! Vi fick ihop 551,5 poäng certpoäng och vårt bästa elitspårresultat hittills!
2010-09-12 Årets första start i Elitklass spår blev på Kungälvs Brukshundklubb. Samling 07:00, lottning och vi fick startnummer 5 av 10. Alla började med spårarbete, påsläpp, fint jobb, rätt håll men kom av spåret lite så det blev en extra sväng, betyg 9. Halva spåret gick i blötmarker med långt gräs sedan över en grusväg och upp i bergsterräng - vi missade en pinne, kanske 3:e men i övrigt inga konstigheter - betyg 9, vi är med! Dags för lydnad och det gick väl sådär...inga nollor fram till stegen men där snubblade Macko till och blev stående på vägen upp, fick hjälpa honom lite men över kom han. 198,25 poäng är inte något att skryta med - vi måste få bättre ordning på detta! Uppletande har ju fungerat ganska bra ett tag nu men idag blev det återfall, hittade första föremålet, lade sig med det - nöjd - varför komma till husse med det? Kom in efter uppmaning och så höll det på, vi fick in 3 föremål och det fjärde hittades efter att tiden var slut. Betyg 0. Dagens poäng slutade på 459,25, godkänd och placering 9.
2010-09-11 Vi var anmälda till elitspårtävling i Smålandstenar, 4:e reserv och kom inte med.
2010-08-21 Klicka för större bild!

Årets klubbmästerskap på Marks BK är avgjort. Dessvärre blev vi av med det fina vandringspriset för KM Lydnad från förra året men vi fick i alla fall vara med på prispallen. Vi kom 3:a på bra poäng men lite sämre än förra året men inte mycket. Vi ställde också upp i KM Bruks och där blev vi 5:a, även i år hade vi bästa lydnaden men fortfarande har inte Macko förstått det där med budföring, trots att vi tränat minst 2 gånger sedan förra klubbmästerskapet ;-) Det jag var riktigt nöjd med var uppletandet som han gjorde bra men missade ett föremål (som alla de andra också gjorde), superfina ingångar på 2 av föremålen, full fart rakt in - har inte hänt under tävling tidigare. På brukslydnaden fick vi dessutom 10:or på både linförighet och fritt följ!

2010-07-22/23/24 Jessy, Mixo och Macko - klicka för större bild!

Husses semester rusar iväg, har redan gått 3 veckor! Vi har finbesök från Jämtland hos oss - Macko´s brorsa Mixo är här några dagar medan familjen är och roar sig i Göteborg. Rätt skönt att slippa storstan och busa med brorsan istället verkar Mixo tycka även om Macko aldrig vill sluta...båda verkar rätt nöjda när kvällen kommer. Vi har dessutom ytterligare en inneboende - Jessy som brukar komma och hälsa på rätt ofta, har varit hos oss i några veckor eftersom matte fått ont i ryggen.

2010-07-03/04/05 Kennelträff - även i år på Kydingeholm utan för Uppsala. Vi anlände redan på torsdag kväll och hade en skön sovmorgon på fredagen innan "släktingarna" dök upp. I år var vi något färre till antalet jämfört med förra året - ett drygt 30-tal. Under fredagen samlades vi och åt gemensam middag klockan 19 och därefter startade den traditionsenliga kennelkampen. I år bildade vi lag tillsammans med P och O-kullarna och efter fredagens "intellektuella" del placerade vi oss på andra plats. Kvällen blev sen som vanligt.... Klockan 9 var det samling på lördagen och presentation av årets instruktörer Lotte Lydeking, Lotta Treiberg och Monica Lindström. I år fick P-O-M-kullarna Lotta Treiberg som instruktör och vi var som mest 7 ekipage. Vi fick börja med att presentera oss och hundarna, vilka för och nackdelar vi såg hos oss själva och våra hundar. Första övningen var en enkelmarkering med dolt nedslag, hämtades in med liten omväg till husse och eftersom  husse inte litade på att Macko skulle sitta kvar lös lade jag kopplet runt halsen på honom tills han fick sticka iväg. Fortsättningen på övningen var att skicka på en dirigering till samma ställe där den första dummyn landat - det lyckades inte - avståndet var ca 30 meter. Övningen gav Lotta en snabb bild av vad hundar och förare kunde. Eftermiddagen tillbringade vi uppe på gården där det fanns lite skugga i det mycket varma vädret - säkert över 30 grader och sol! Vi tränade lydnad/fotgående och olika stadgeövningar - efter ett tag kändes Macko faktiskt ganska stabil! Vi gjorde en övning där vi kombinerade dirigering och markering där hunden skickades förbi alla andra hundar och det fungerade jättebra för hela gruppen inklusive Macko som hämtade in apporterna till husse med god fart! Dagen passerade snabbt och middag serverades klockan 19. Efter det var det fortsättning på kennelkampen med precisionskastning av dummy som husse och Macko var med på. Macko sittande lös vid sidan och husse gjorde ett uselt kast som inte gav några poäng - efter kastet gjorde man helt om och gick fot med hunden till ändan planen, kanske 40 meter bort och därifrån skulle Macko hämta den kastade dummyn. Macko hämtade den, kollade lite var den borde ha hamnat i mitten på cirkeln...tvekade...husse visslade och kallade in Macko och även denna apport levererades i hand...det har vi inte alltid lyckats med om man ser tillbaks några år ;-) De andra grenarna var prickkastning av dummy i lövkorg på ca 5 meters avstånd, om föraren missade skulle hunden hämta in och sedan var det längdkastning med dummy som skulle utföras av 3 damer och efter 3 kast skulle dummyn hämtas in av hund som skickades från startlinjen. Något lag skall ju bli sist och dessvärre blev det vi i år. Kvällen erbjöd härligt väder och vi satt utomhus och hade trevligt till efter midnatt. Klockan 9 var det åter dags för nya övningar och helgen skulle avslutas som ett litet workingtest med 5 stationer. Vi gick iväg till skogen där vi tränade markering och dirigering men innan vi hade hundarna med fick vi träna på dirigering utan hund - nyttig genomgång - viktigt att vara konsekvent och tydlig! Efter en stunds träning var det dags för första två stationerna i workingtestet som vi gjorde på samma plats. En markering kastades och hunden skulle hämta, gick skapligt men Macko tog en liten omväg tillbaks. Nästa var en dirigering till ungefär samma plats och det lyckades inte på fullt avstånd kanske 35-40 meter, vi fick gå närmare och skickade på ca 20 meters håll och nu lyckades Macko lyda både stoppsignal och dirigeringstecken, hittade dummyn och en snygg inleverans. Inga poäng men ändå en seger! Nästa station var en markering som hamnade dold i ett dike med vegetation på ca 40 meters håll, helt öppet på vägen dit och öppet bakom, många hundar hoppade över diket och sökte för långt ut men inte Macko som gjorde ett utmärkt jobb och dessutom levererade snabbt in direkt till husse. De två återstående stationerna var på vatten och eftersom Macko fortfarande inte är något vidare på att simma (husses fel naturligtvis som aldrig tränar...) så lades övningarna upp speciellt för oss och vi hade ju varit poänglösa om det varit på riktigt. Men Lotte Lydeking hade blivit informerad om våra tillkortakommanden och målsättningen var att Macko skulle ta sig i vattnet - som inte var det lättaste med brant lerig sluttning ner mot ån - tillräckligt för att hundarna inte skulle kunna ta sig upp utan att få hjälp. Med kraftig stöttning hämtade Macko dummyn 3 eller 4 gånger och sista gången med ett litet hopp ut i vattnet och ut till mitten av ån och hämtade in, en hel del plask med frambenen som vanligt men jättekul att det lyckades. Före och mellan vattenarbetena så testades fotgående - man kan väl gott säga att det blev sämre efter att ha varit i vattnet - för det är ju kul - trots att simningen går dåligt. Tror att vi fick ihop totalt 53 poäng av 100 möjliga - inte så illa! Framförallt är jag nöjd med att Macko suttit kvar vid alla kast och väntat på kommando, alla apporter har lämnats i hand - bra för att bara vara 5 år och full av energi;-) Tack till Cilla och Lasse som ordnat alltihop - jättetrevligt, kul och lärorikt!
2010-06-05 Lagseger i Sjuhäradsmästerskapet för Marks BK som husse var med och arrangerade och där vi dessutom tog en plats i laget. Vi tävlade lydnadsklass 2 och trots 0:a på inkallning med stå och 5:a på apportering fick vi ihop till ett förstapris med 160,75 poäng så ni kan förstå att de övriga momenten gick väldigt bra! Som så ofta i Sjuhäradsmästerskapet blev det en spännande uppgörelse som inte var avgjord förrän sista momentet var slut - men i år var det vi som hade tur och skicklighet på vår sida!
2010-05-09 Vintern är över - om än med lite tvekan - även under veckan som gått har det varit frost ett par nätter. Vi har varit på brukshundklubben och tränat under några veckor nu - men en hel del återstår innan det är lönt att försöka tävla. Tror att vi försöker hitta formen till hösten istället för nu är ju snart vårens spårtävlingar redan över. Husse hade hand om Lägre och Högre klass spår på hemmaklubben den 25/4 så då kom vi ut i skogen lite. Nästa uppdrag på agendan är att arrangera årets Sjuhäradsmästerskap som vi på Marks BK i år står värd för den 5/6.

Stort grattis till Macko och övriga bröder M från Höghedens kennel som fyller 5 år den 11/5!

 

2010-03-06 Klicka för större bild!

Då var vi redan inne i Mars och vintern består. Det har varit mildväder några dagar med regn för en dryg vecka sedan som fick snötäcket att sjunka ihop, sedan har det varit kallt igen och nu är det skare så att man kan ta en promenad var som helst igen utan problem. Idag var det en härlig vinterdag med sol och vi gjorde en utflykt till Frisjön där Macko fick springa av sig lite. Vi har varit på brukshundklubben under veckan och om det inte varit så mycket snö och kallt så hade det blivit tränat mer...men nu hade husse hand om köket och några få tappra klubbkamrater dök upp och fikade. Men visst börjar man bli sugen på att komma igång och träna igen, om bara snön försvinner snart!

2010-01-24 Klicka för större bild

Tänka sig! Macko och husse på skidtur - första gången för Macko och för husse var det nog 15 år sedan senast på längdskidor. Vad härligt det är med lite riktig vinter även på våra breddgrader. I vanliga fall har Macko inget emot att dra i kopplet men när husse ville ha lite hjälp i spåret så blev det inte mycket med det.

2010-01-06 Klicka för större bild

Trettondedagjul och i natt har det fallit 20 centimeter härlig lössnö - kul början på året!

2009-12-24 God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra vänner!
2009-11-22 Här händer det inte mycket! Det blir mest en daglig rastrunda och väldigt lite träning. Husse har hjälpt till och varit tävlingsledare på appelltävling i spår 18/10 och lydnadstävling den 15/11. Vi hoppas på att tid och träningslust återvänder efter nyår när det börjar ljusna igen.
2009-09-27 Elitspår på hemmaplan - Marks BK. Samling 08:00 på klubben, startnummer 13 - sist! Platsliggning med skott fungerade bra betyg 10, Macko vid MBK efter att ha startat Ekl spår - Klicka för större bildsedan var det dags för lydnad och det gick bra men det fanns vissa ljuspunkter, fria följet gav 8,5 och inkallning med stå och ligg 8,25. Sedan blev det 0 på framåtsändande, vek av lite till höger efter gruppen och bara stannade, andra sträckan hade nog gett minst 8 i betyg men vad hjälper det. Kryp som Macko gjort bra många gånger gav en 0:a, slutade krypa när det var dags för vänstervinkel. Eländet fortsatte med låga betyg på skall, metallapport och tung apport. Ett skapligt hopp men förmodligen gjorde husse något som tolkades som dk, avslutade med en 10:a på stegen! Lydnadspoängen blev 169. Ut på spåren och påsläppet var helt suveränt, kollade spåret en liten bit åt fel håll och sedan iväg - betyg 10, skötte sig fint hela spåret men även denna gång missade vi en pinne, troligen nummer 3 - betyg 9. Tillbaks till klubben för uppletande och det blev lite väntan innan det var vår tur. Macko plockade in alla 4 föremålen i högsta fart - klart på 1 minut och 48 sekunder, bra jobbat! men husse fick också jobba en del för att få Macko att komma in och lämna av så betyget blev "bara" 8,25 - mycket nöjd med det! Totalt fick vi ihop 487,5 poäng, godkänd igen och nytt årsbästa! Nu blir det inga mer spårtävlingar i år - vi vet var det brister och det är bara mer träning som hjälper!
2009-09-20 Nytt försök i elitklass spår på Kungälvs BK. Samling 07:15 - upp tidigt och åkte hemifrån 05:30 - fint höstväder, en hel del sol. Lottning och vi fick startnummer 3 och alla fick börja med spårarbetet. Vi släppte på och Macko gick ut och tog upp spåret riktigt bra men bakspår och vi blev återkallade till rutan. I normala fall är det då bara att vända och låta hunden spåra i samma spår åt andra hållet men se det ville inte Macko utan han försökte hitta något annat spår istället nu när husse inte ville fortsätta. Vi kom dock iväg så småningom och fick betyg 5,25. Ut på spåret och idag gick det mycket, mycket bättre, en enda tapt i en gränsgata med en kraftigt upptrampad stig där någon mycket väl kan ha gått förvillade Macko en stund men han vände tillbaks på egen hand och letade upp spåret igen. Någonstans missade vi en pinne, kanske var det i samband med denna lilla fadäs. Tiden blev 26 minuter - 9 minuter tillgodo och betyg 9. Färd till Kungälvs BK och snart dags för lydnad, eftersom vi hade ett tidigt startnummer och lydnaden inte börjat fick vi tillfälle att träna lite på stegen - och det var precis vad som behövdes för Macko tvekade lite första gången. Lydnaden går inte bra när det blir tävling, 0 på framåtsändande och skall idag, men 9,5 på stegen! - total lydnadspoäng 193,75 - sämre än sist eftersom det blev många tappade poäng på framåtsändandet som har koefficient 4. Uppletande på ett öppet fält, med 20-30 cm högt gräs och ganska mycket vind rakt mot oss. Inget vidare arbete, första föremålet som Macko hittade tänkte han behålla och lade sig ned med men kom som tur var på inkallning. Svårt att komma ut på djupet och gick inte alls som husse ville men 2 föremål blev det och betyg 5. Vi fick idag ihop 454,75 poäng och är godkända i elitklass spår. Fortsättning följer - nästa helg blir det elitklass spår på hemmaplan - hoppas att vi kan sätta nytt årsbästa!
2009-09-06 Så var det då dax för debut i elitklass spår på Kind BK. Vi drog startnummer 11 av 12 vid samlingen 07:30 vilket innebar att vi startade med platsliggning med skott och därefter lydnad. Platsliggningen gick bra - fullt betyg. Lydnaden gick väl en bit under förväntat, var lite för taggad och fria följet var betydligt sämre än senast vid KM:et, inkallning med stå och ligg - stannade för sent efter 2 kommandon osv men utan 0:or fram till stegen. Väldigt konstig stege de hade här tyckte Macko och nog får jag väl hålla med om att de kunde klippt gräset lite vid första steget men, men vid andra försöket kom han över och sedan var det inga problem. Självklart husses fel som inte varit där och testat stegen innan! det gör vi nästa gång. Vi fick ihop 206 (av 300 möjliga) poäng på lydnaden - det duger inte! Ut på spåren - påsläpp - 10 meter ut klockrent - men det var inte vårt spår som gick där - tillbaks - skickar vidare ut i medvinden och till slut hittar Macko något som kan vara ett spår men är tveksam och vi kommer iväg från rutan i sista minuten. Svårt att få fäste och det går än åt ena hållet och lite runt en stund...pinne! Fortsätter går tillbaks och så känns det som vi håller på mest hela tiden men när man ser GPS-kartan så ser det ju bättre ut än vad det kändes men det är naturligtvis så att alla kringelikrokar inte är med. Hur det nu gick till så fick vi med alla apporter men sista pinnen tyckte Macko inte var så viktig då han fick nos på tidtagaren istället på långt håll. Vi kom runt på ca 50 minuter istället för 35 som är max och så var den tävlingen avslutad och det står "brutit" i protokollet.
2009-08-28/29/30 Vi har varit i Falkenberg och tittat på årets SM för Bruks och IPO hundar. Hyfsat väder om än något blåsigt stundtals inte minst natten mellan fredag och lördag då det både blåste halv storm, regnade och åskade men lagom till tävlingarna satte igång så blev vädret bättre med en hel del sol. Lördagen bestod mest av specialmoment som spår, sök och uppletande. En enda Golden Retriever hade lyckats komma med till årets SM - Mia Persson med Mdella-Dexell från Ronneby Brukshundklubb och då hejar vi naturligtvis extra mycket på dem. De gjorde en strålande insats på spåret och hade full poäng på både upptag och spår, uppletandet gick lite sämre där de fick 6,75p på 3 föremål. Det visade sig så småningom att Mia och Della ledde spårhundsgruppen som är det största med 30 deltagare efter första dagen - fantasiskt kul! På söndagen startar man efter hur man placerat sig dagen innan, sämst först och bäst sist - till saken hör att det är mycket liten skillnad i poäng på topphundarna så vad som helst kan hända. Mia och Della skötte sig utmärkt och samlade ihop 259,5 poäng på lydnaden och fick totalt 590 poäng endast 1,75 poäng efter segraren och 0,75 poäng till silvret. Jättekul att få vara där och uppleva spänningen - stort grattis till Mia och Della! Detta bruks SM var ovanligt fattigt på golden men en flatcoated retriever vann rapporten och en labbe tog hem guldet i söket så nog är det bevisat att våra retrievers är riktigt bra brukshundar! På söndag är det dags för oss att göra premiärtävling i elitklass spår på Kind BK - håll tummar och tassar!
2009-08-21 Klubbmästerskap på Marks BK - Agility, Bruks, Freestyle och Lydnad under en dag. Vi ställde upp i Bruks och Lydnad. Efter enKlicka här för större bild tredjeplats i Lydnad förra året bättrade vi på poängen och guldhunden fick klättra högst upp på pallen. Momenten på vårt KM är ungefär som lydnadsklass II och alla som är med gör samma program. Vi fick ihop 263,5 poäng av 290 möjliga 90,86% - mycket bra! När det gällde bruks så kan man väl säga att vi misslyckades med uppletandet, hittade bara 2 föremål av 4 och fick betyg 5. Macko skötte sig bra och kom in med det han hittade utan omvägar så lite nöjd var husse ändå. Momentet budföring har vi ju aldrig gjort på tävling och har bara tränat några gånger de sista veckorna före KM:et och på träning har det fungerat men nu blev det en nolla - hade helt glömt bort vart han skulle springa! När det gällde brukslydnadsbiten så gjorde Macko en strålande insats och vi fick ihop 248 poäng av 270 möjliga - bäst av alla som deltog! Momenten som ingår i vårt Bruks KM är en blandning mellan akl, lkl och hkl kan man säga men vi gör inget specialmoment utöver uppletande och budföring. Kvällen avrundades med grillfest i härligt sensommarväder.
2009-08-01 Idag har vi - ja främst husse varit och tittat på SSRK:s Retrieverjaktprov på Hunneberg. Jättelänge sedan sist men det var kul att se hur det går till. Tittade på några nybörjarhundar och några öppenklass - tyvärr inte så många Golden retriever. Några bilder blev det också se här!
2009-07-28 Spårträning igen, denna gång bara 600 meter och 7 apporter. Bakspår - har ju inte hänt på länge men nu var det tydligen dags, Macko fick spåra ut till vägen och där visste han inte riktigt vad han skulle göra. Vi gjorde om alltihop från början och nu kom vi iväg åt rätt håll, lite slarvigt spårarbete tidvis som vi försöker styra upp lite. Missade bara en apport idag trots en del klurigheter - hoppas att träning löser våra problem - det brukar ju hjälpa ;-)
2009-07-24 Oj, vad veckorna går! Idag har vi varit i skogen och tränat spår. Spåret var ca 800m och fick ligga en dryg timma. Lite slarvigt påsläpp men vänder själv efter att ha bakspårat ett tiotal meter. Plockar upp pinnarna bra i början men missar 2 av 8. Spåret passerade en mindre grusväg och för att testa ordentligt följde jag kanten på vägen ett 20-tal meter. Först när Macko kom ut på vägen så var spåret borta! men då kortade jag ner linan och visade på precis som vi gjorde när vi tränade näringsspår i Maj och då var det inga som helst problem Macko följde spåret helt perfekt - vilken kille! slutpinnen bärgades också.
2009-07-03/04/05 Kennelträff på SBK:s kursgård Kydingeholm utanför Uppsala. Vi anlände redan torsdag kväll och konstaterade att här är det mygginvasion! snabbt på med mer kläder och myggmedel innan husvagnen kunde parkeras. Som tur var så avklingade myggproblemet ganska snabbt annars hade det varit stora problem att träna hund. Det visade sig att det var fler än vi som kommit tidigt så vi fick sällskap redan till frukost, Lotten och Marie med döttrar, Hanna, Maria, Morten. Klockan 13 var de flesta på plats och det är ingen liten skara längre utan uppemot 50 personer som träffas. Vi delades in i grupper och eftermiddagen skulle ägnas åt jaktlydnadsträning för vår del. Vi kan väl säga att Macko till en början har svårt(väldigt..) att motstå bollar som kastas! Det blev bättre! För Q-barnen var det funktionsbeskrivning som gällde enligt den modell som kommer att gälla för SSRK framöver. Vi serverades en god middag vid 18:30-tiden och efter det var det dags för årets kennelmästerskap - i år bildade M och P lag och första grenen var "uppletande" - ett område på ca 30x30m skulle genomsökas med hund i koppel - tre hundar fick användas samtidigt och vi satsade på bröderna M - Macko, Mixo och Musse - det fungerade bra och samtliga föremål hittades. Nästa gren var av den mer kluriga slaget och avgjordes i "puben", diverse städer, fåglar, bilmärken, namn mm skulle räknas ut med hjälp av "ledtrådar", vi klarade oss ganska bra och låg med i toppen. Kvällen fortsatte med trevligt sällskap och vi kom i säng efter 12 någon gång. Nästa morgon var det samling klockan 9 och vi var med Lasse och tränade på markeringar och dirigeringar under förmiddagen. På eftermiddagen valde jag och Macko att träna lite uppletande och lydnad. Dagen gick snabbt och dags för middag och fortsättning på kennelkampen. Dagens grenar var prickkastning med dummy och efterföljande apportering av den kastade dummyn. Vårt lag fixade 2 mitt i prick! med efterföljande fina apporteringar, den 3:e hade också gått bra om det inte var så att lag Q försökte sig på att kasta in en extra dummy för att störa, men, men tur att domarna rättade upp detta i resultatlistan! Nästa gren var 3 långkastare som skulle utföra och bara tjejer fick delta, tror att vi blev sist eller näst sist i denna gren... Finalgrenen var dirigering av "blind" förare med hund i en slalombana, det gällde att följa en "dirigerare" på baslinjen - största problemet är att höra vad som sägs eftersom det finns stökig publik och 2 banor körs samtidigt. Första omgången vann vi och gick vidare till final, där hade vårt par bytt strategi och satsat på visselpipa för att det skulle gå lättare att höra - det blev inte bättre - det kunde ha slutat i diket i år också!! men vi kom 2:a totalt och efter noggranna domaröverläggningar utsågs vi till årets segare! Sent på kvällen bjöds vi som fortfarande var kvar på dansuppvisning! där missade ni något! Sista dagen fortsatte vi tillsammans med vår instruktör Lasse med mer markerings och dirigeringsövningar. Macko har blivit bättre på att hämta in grejor till husse och en och annan apport kommer in utan problem. Eftersom vi nu känner till att killen gärna fortsätter att leta vidare efter att han funnit ett föremål lade vi upp det så att när Macko jobbade fanns det bara ett att hämta - hoppas att vi får ordning på detta också - snart - om inte annat till höstens planerade start i Elitklass spår. Så var det redan söndag eftermiddag och dags att skiljas åt igen - stort tack till Cilla och Lasse för att ni ordnar detta för oss - jättekul att träffa alla - hoppas att vi ses snart igen! Bilder:090703, 090704, 090705
2009-06-28 Äntligen! hemsidan uppdaterad. Snart dags för kennelläger för alla Höghedare - vi ses nästa helg!
2009-06-19/20 Midsommarfirande med hundträning och midsommarmat tillsammans med goda kamrater på brukshundklubben.
2009-06-14 Våra suveräna klubbkamrater Berit Sjöberg med Nico blev åter Svenska Mästare i lydnad efter att ha presterat bästa resultat både under kvaldagen och i finalen - GRATTIS!
2009-06-06 Sveriges Nationaldag och årets Sjuhäradsmästerskap som arrangerades av Borås Brukshundklubb. Vi lyckades även i år få ihop ett lag med ett ekipage i varje klass lydnad 1-elit och bruks appell-elit. Husse var lagledare och i år var det riktigt spännande - vi hade ledningen inför sista momentet uppletande för elitklass som med våra specialregler kan ge 200 poäng och vi fick då starta sist. Dessvärre fick vi se oss slagna då arrangerande klubb Borås gick om oss med ynka 23 poäng. Nästa år är vi arrangörer och då skall vi minsann ta segern  på hemmaplan....hoppas vi i alla fall!
2009-05-31 Lydnadstävling på klubben och husse var tävlingsledare för lydnadsklass 3 och elit. Dagens höjdpunkt var att få se våra klubbkompisar och blivande SM-deltagare Lars-Åke Sjöberg med Frigg och Berit Sjöberg med Nico på fina poäng.
2009-05- 21/22/23/24 Kristihimmelfärdshelgen hade vi läger på Marks BK. Inhyrda instruktörer fanns för Agility, Lydnad, Bruks lydnad och Bruks spår. Vi var med på Bruks spår och instruktör var Tomas Karlsson, en kille som jobbat ett antal år inom försvaret och tävlat och tränat IPO med inriktning på spår. Alltid intressant att få nya nya kunskaper och fräscha upp gamla. Vi var både ute på skogsspår och sedan testade vi på "hårda spår" och inlärning av dessa med hjälp av "näring" i spåret.
2009-05-11 Grattis på födelsedagen! - Höghedens bröderna M fyller 4 år. Värst vad tiden flyger iväg, de söta små killarna som är 6 veckor på vår startsida har blivit stora grabbar. Hoppas att vi ses på kennellägret i sommar!
2009-04-26 Premiär i Högreklass spår på hemmaplan. Samlades i närheten av spåren klockan 09:30 i härligt vårväder. Vid lottningen drog viMacko vinner Hkl spår 20090426 - klicka på bilden för att se den större! startnummer 4 av 6 och så småningom var det dags för påsläpp ca 10:45 - och det gick jättebra, snyggt ut och kollade spåret och iväg åt rätt håll, full pott! Spåret gick också bra men tyvärr missade vi förmodligen 5:e pinnen - skönt ändå vi är med och har chansen! Lydnaden gick väl ungefär som man kan förvänta sig, 0:a på skallet kändes lite onödigt men å andra sidan så fick vi betyg på framåtsändande och det var väl inte helt väntat - summa lydnadspoäng blev 206,25 - gränsen för uppflyttning är 196. Lydnadspoängen visste vi inte om när vi skulle göra  sista momentet uppletande, vi visste däremot att om vi nollade skulle vi inte få ihop nödvändiga poäng från specialmomenten 256 och med tanke på Macko´s vilja att behålla det mesta för sig själv under några år så kunde vad som helst inträffa - men leta grejor är kul - och letade gjorde Macko - och 4 föremål kom in - en del stöttning och inkallande från husse behövdes och visst önskas en lite mildare föremålsbehandling men betyg 7 blev det och viktiga poäng. Vi slutade på totalt 489,25 poäng (480 hade räckt för uppflyttning) och ytterligare en seger för guldhunden!
2009-04-10 Glad Påsk!  Vi har så smått kommit igång med träningen igen efter vinterns uppehåll. Det blir tävlingspremiär i Hkl Spår den 26/4 på hemmaklubben.
2009-02-22 Lite vinter och snö har vi fått även här. Träningen ligger i stort sett nere sedan i december men snart blir det säkert barmark igen och träningslusten kommer tillbaks. Vecka 5 var husse i Branäs och hade en härlig vecka i skidbackarna.
2009-01-02 Då var det nytt år igen! Vinter men ingen snö - bara rimfrost. Isen har lagt sig på Storsjön som vi passade på att besöka idag i härligt, soligt vinterväder. Under natten var det 13-14 grader kallt.
2008-12-24 God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra vänner!
2008-11-23 Våra söndagsträningar på brukhundsklubben fortsätter. Idag 7-8 grader kallt på morgonen, vitt på marken, klart och soligt. Vi tränade lite uppletande och lydnad. Platsliggning tillsammans med löptik vållande inga problem - hoppas att det fortsätter så! När det gäller lydnadsmoment så tränas det nu på lydnadsklass 2 och högre klass. Inkallning med stå börjar se rätt bra ut. Framåtsändande - tar sin tid....
2008-11-15/16 Den här helgen har vi varit och hälsat på pappa Castors uppfödare i Arkelstorp någon mil norr om Kristianstad i Blekinge. Det är ju så att husse tidigare hade Av Melica Clark Kent - Carry som kom från samma kennel som Castor och nu var det dags för kennelträff på söndagen. Då kenneln inte varit så aktiv på ett antal år har husse förvaltat ett vandringspris för bästa elitlydnadshund sedan 2001 - dags att lämna tillbaks! Vi hälsades välkomna av Marie-Louise (Ia) och Göte vid 12-tiden på lördagen och efter fika gav vi oss ut för lite träning tillsammans med lite släktingar - Tony Lyvén med Sörgoldens Solo och pappa Castor, Tonys träningskompis Helena med Memarkens Skipper (Castor son) och Picknick (syster till Solo) Mia med Felix, Karin (dotter till Ia och Göte) med Hedvig, Nils Hällgren med fru och Memarkens Sudden (Castor son), Dex och Lovisa. Det blev lite jaktträning med riktigt vilt för de som ville det, för vår del gick Mia ut ett spår som fick ligga nästan 2 timmar. Snyggt påsläpp - rätt håll - en del problem när vi skulle passera en matplats för vildsvin som vi klarade upp så småningom men längre fram dök det upp större svårigheter - förmodligen mer vildsvinsspår som gjorde Macko väldigt förvirrad - tur att vi hade spårläggaren med oss! efter det så gick det bra igen till slutet. Vi tackar Mia för spåret och lite tips på vägen! Innan det mörknade hann vi också med ett litet uppletande, Macko vill gärna söka vidare med upphittat föremål i munnen, men se det fanns inga mer att hitta!! Kvällen avslutades med god middag hos Ia och Göte tillsammans med våra träningskamrater. Söndag klockan 11 var det dags för kennelträff, husse fick till uppgift att hjälpa till med lite lydnadsträning av valparna assisterad av Tony. Valparna var ungefär 10 månader och man måste säga att de var riktigt duktiga. Efter lydnadspasset fick de pröva på lite jaktträning och sedan blev det grillad korv till lunch. Det blev sedan en liten personsöksövning/vindmarkering där även Macko fick vara med - kul - människor i skogen som jag tycker så mycket om! Helgens väder var väl inte det bästa - regn, blåst, hagel, väldigt lite sol och rätt kallt men det var inget som påverkade det här gänget - bara glada miner mest hela tiden. Flitige och duktige fotografen Nils Hällgren har lagt ut bilder på sin hemsida från lördagen och söndagens övningar. Stort tack till Ia och Göte för att vi fick komma ner och hälsa på.
2008-11-09 Idag var det då dags att starta lydnadsklass 1 igen, denna gång på vår hemmaklubb Marks BK. Till start kom 14 ekipage. Lottdragning och vi fick startnummer 2, platsliggningen gick bra den här gången! betyg 10. Ordentlig uppvärmning innan vi gick in på plan bland publiken och det kändes riktigt bra. In på planen och linförighet, betyg 9,5 - platsläggande - 9, inkallning - 10, stående under gång - 9, apportering - husse klantade till det lite och lyckades släppa apporten innan Macko greppat den men Macko plockade upp den och räddade en 6:a, hopp - 10, helhet - 10 och så avslutade vi med en 7:a på tandvisning, Macko var lite för "nära" domaren hela han och inte för att han har något emot att visa tänderna men helt enkelt var det inte att vara stilla en stund ;-) - Totalt fick vi då 186 poäng, 1:a pris och placering 1 - överst på pallen för första gången!
2008-10-17 Macko vid Storsjön oktober 2008

Hösten är här på allvar - idag har varit en sådan där härlig höstdag med sol och frisk, klar luft. Vi passade på att åka till Storsjön och vandra omkring lite i de vackra omgivningarna. Lydnadsträningen fortsätter med inriktning på högreklass spår till våren, många nya moment, 4 kg tung apport, framåtsändande, inkallning med stå och skallgivning. Men innan dess har vi anmält oss till en ny lydnadsklass 1 tävling på hemmaplan den 9/11.

2008-09-28 Elitspårtävling på vår hemmaklubb - husse var tävlingsledare på lydnaden och har hjälpt till på några spår de senaste veckorna - inte så dumt att få följa med och springa i skogen tyckte Macko!
2008-09-17 Ny adress till vår hemsida http://macko.guldhund.se om du har en länk till oss så var snäll och ändra för den gamla adressen kommer att sluta att fungera.
2008-09-14 Vi var 3:dje reserv till lägreklass spår hos GMBK och fick besked i onsdags att vi kom med. Tänkte att vi tar chansen att känna av hur det fungerar på ytterligare en främmande lydnadsplan och skaffar oss lite erfarenhet. Samling 08:00 i Lindome, bara någon plusgrad varmt, klart väder, lottning och vi fick startnummer 2 av 9, det visade sig att vi hamnade nästan exakt i samma spårmarker som för ett år sedan, men det var en annan spårläggare så sträckningen på spåret var säkert lite annorlunda. Påsläppet gick bra - betyg 10, spåret gick också bra, märkte inga större problem men vi missade 2 apporter, tyckte att Macko stannade upp och markerade ett par gånger men lyckades inte hitta någon pinne. 2 missade apporter betyder betyg 8 och 42 missade poäng och eftersom vi avstår från budföring fick vi idag ihop 218 poäng på specialmomenten, det krävs 210 för uppflyttningspoäng så chansen fanns kvar. Först kördes budföring, sedan var det lunchdags och därefter platsliggning med skott, fungerade fint idag också - betyg 10, som ett extra spännande moment så gick en kelpietik som låg närmast upp redan efter någon minut och började gå mot sin förare. Dags för lydnad och idag var Macko några grader hetare och mer okoncentrerad än förra söndagen och resultatet blev så här: linförighet 8,25 - framförgående 9,75 - platsläggande 8,5 - inkallande 9 - kryp 8,25 - apportering 5,5 riktigt slarvigt, vände sig om och kollade in agilitybanan 50 meter bort men bestämde sig ändå för att komma in till husse utan dk - hopp 10 gav totalt 256 poäng på lydnadsdelen, klart godkänt och högst poäng av alla deltagare. Total poäng 474, uppflyttning igen och vi placerade oss på 4:e plats.
2008-09-07 Lkl spår på Kinds BK - samling 08:00 - vi hade sovit över i husvagnen på vår hemmaklubb efter gårdagens KM och hade ungefär enMacko uppflyttad till Hkl spår! halvtimma att köra. Lottdragning - 6 ekipage till start och vi fick nummer 5. Vi började med att åka ut till spåren - uppehållsväder, ca 14 grader varmt. Spårpåsläppet gick bra - men när jag släppte iväg Macko ser jag hur ytterhöljet på spårlinan släpper från fästet vid spårselen och det blir bara en tunn röd tråd kvar närmast Macko. Jag slutade genast att bromsa så mycket och följde med istället och linan hängde ihop fram till första pinnen där vi gjorde en liten lagning innan vi fortsatte. Macko spårade jättebra ända fram till 6:e pinnen, när spåret gick från skog och ut på ett kalhygge verkade det som vilt eller något annat störde men Macko jobbade på målmedvetet och snurrade runt några gånger innan han kom på rätt spår igen och hittade 7:e pinnen sedan gick det fint fram till slutet. 16 minuter tog det så det var närmast perfekt och alla pinnar hittade. Betyg 10 och det fick på påsläppet också! Tillbaks till klubben och det blev snart vår tur på lydnaden - linförighet 9,25 - framförgående 8,25 - platsläggande 8,75 - inkallande 9,25 - kryp 9,5 - apportering 7,75 - hopp 9,75 gjorde att vi fick 223p och uppflyttningen var klar redan före budföring och platsliggande med skott. Budföringen avstod vi från eftersom vi inte satsat någon träning på det och momentet finns inte med i de högre klasserna. Så till slut platsliggning med skott - och tänk idag fungerade det också! Macko samlade alltså ihop 273p av 300 möjliga på lydnadsdelen! 260 poäng på spåret och uppflyttning på 533p av 600 möjliga och vi placerade oss på andra plats. Fantastiskt nöjd husse - lön för all nedlagt träning - stort tack till alla som hjälpt oss på vägen!
2008-09-06 Macko 3:a på KM i lydnad

Årets KM på Marks BK - tjuvstartade redan på fredag kväll med att ett 15-tal av oss samlades på klubben och hade en trevlig kräftskiva efter att vi gjort i ordning planer, lotter mm. KM:et lades upp på samma sätt som förra året när vi anordnade KM i Bruks, Lydnad, Freestyle och Agility på en och samma dag. Morgonen inleddes med häftigt regnande men allt eftersom dagen gick blev vädret bättre och fram på eftermiddagen tittade till och med solen fram en stund. Macko var anmäld till Lydnaden som går efter lite specialregler som mest liknar lydnadsklass II och meningen var att få lite träning på tävlingssituationen för Macko - men det visade sig till sist att vi blev 3:a och fick stå på prispallen - mycket oväntat - men kul! Vi gjorde ett program fritt från 0:or i protokollet och med flera höga betyg. Efter att tävlingen var slut blev det fest igen med ett 30-tal deltagare - grillat på menyn och onödigt sent i säng med tanke på morgondagen...

2008-08-25

Vi kom hem från SM:et vid midnatt - skönt med en ledig dag. Härligt höstväder - solsken och ca 20 grader varmt - vi passade på att packa ryggsäcken med fika och åka till skogen för att träna spår - snart dags för tävling - vi har kommit med i lägreklass spår på Kinds BK den 7/9. Spåret ca 1km långt som fick ligga en dryg timme - började bra - men mot slutet markerade Macko inte pinnarna. Spårselen som vi inhandlat på SM:et fungerade däremot utmärkt.

2008-08-22/23/24 Vi har varit och besökt Bruks och IPO SM i Västerås. Alltid kul att träffa en massa bekanta från när och fjärran! Dessutom får man se hur duktiga Sveriges bästa hundar är just nu. Nyttig miljöträning för Macko med mängder av hundar och publik. Inspiration för fortsatt träning för husse, dessutom en del festligheter, inte fel det heller ;-)
2008-08-15 Har varit väldigt dåligt med uppdateringar här på ett tag! Vi har tränat ganska flitigt under semestern och varit en hel del på brukshundklubben. Macko fungerar allt bättre - vi kan till och med köra uppletande och Macko kommer in med grejor till husse med god fart rätt ofta trots att träningskompisarna är med. Vi har hunnit med att vara med på några platsliggningar med skott och det fungerar också nu - åtminstone när vi är på hemmaplan. Men när nu det mesta börjat fungera så måste man ju testa att tävla! - och det har vi gjort idag! Kvällstävling i lydnadsklass 1 på Bollebygds Brukshundklubb. Massor av hundar anmälda - 2 grupper med hundar i både klass 1 och 2. Vi var med i grupp 1a som startade klockan 18. Lottdragning och vi fick startnummer 10 av 12. Platsliggning i 2 grupper - vi ställer upp på linje, kopplar loss, jag ser på Macko att han tittar väldigt mycket på tävlingsledaren och när han säger till oss att lägga ner hundarna sticker Macko som skjuten ur en kanon till honom....och innan han behagar komma tillbaks till husse så smiter en bastant Rottweiler hane från sin matte och det blir bråk. Som tur var hände inget allvarligare än att vi inte fick vara med på platsliggningen och fick betyg 0. Tandvisning efter platsliggningen gick bra, betyg 10. När det sedan blev vår tur så var Macko ganska samlad i alla fall -  linförighet 8,5, platsläggande 9, inkallande 9,5, ställande 9, apportering 9, hopp över hinder 10 och helhet 7 gav totalt 153,5 poäng, 2:a pris och placering 8. Jättenöjd med resultatet - ja, utöver platsliggningen förstås - undrar när vi skall få betyg på den??
2008-07-04/05/06 Årets Kennelträff - I år hade Cilla och Lasse hyrt SBK:s kursgård Kydingeholm några mil norr om Uppsala. Skaran av Högheden och Guns Choice hundar har ju växt ordentligt de senaste åren och det behövdes mer plats för övernattning än vad Norrmalma kunde erbjuda. Jag tror att vi var ett drygt 30-tal personer som deltog och hade en trevlig och lärorik helg. Fredag 4/6 klockan 13 var det samling för årets kennelträff. Jag och Macko hade husvagnen med oss och hade sovit över på camping utanför Västerås för att komma fram pigga och utvilade. Programmet började med lite lydnadsträning med Hanna och Lena, vi fick lite introduktion till "rutan" och lite tips om hur Macko´s kryp kunde förbättras. Efter det så följde jag med Lotten och Tina ut på ett fält för att köra lite apporteringsträning med deras hundar och Macko skulle träna på att titta på...det var svårt!! Macko lyckades smita från sin husse för att hjälpa brorsan Mixo att leta efter apporten som försvunnit i den höga vassen - ingen skada skedd - Macko kom tillbaks utan apport och utan att ha träffat på Mixo som jobbade på för att hitta. Några bilder blev det när Macko hade lugnat ner sig lite. Gemensam middag och laddning inför första grenarna i "kennelmästerskapet" - vi blev indelade i lag - lag M & N kullen var vårt - första grenen var ett blodspår som legat ca 3 timmar med ett okänt antal okända föremål - 2 hundar fick hjälpas åt. Jag och Macko och Peggy med Nova från vårt lag skulle försöka fixa detta. Eftersom jag och Macko inte tränat några blodspår så hoppades jag på att det fanns vittring kvar av Lasse som gått ut spåret - och det gjorde det för Macko spårade på och fann 3 föremål på vägen - det fanns fler för tydligen missade vi någon liten klurighet på vägen. Nästa gren var av det mer teoretiska slaget där vi skulle lista ut vilka fåglar som beskrivits på ett lite gåtfullt sätt - exempelvis "Metalliskt brudfölje" - blir Silvertärna - kvällen gick snabbt - läggdags vid midnatt. Lördagen startade klockan 9 - Jaktträning - hölls av Lasse Johnsson och inhyrd lärare Sören Norén - för oss blev det Lasse som tog hand om oss hela dagen. För Macko´s del så blev det mest att titta på och försöka att ta det lugnt. Jättejobbigt när det flyger apporter som försvinner i skogen hela tiden och alla tar alldeles för lång tid på sig att springa efter! Istället för att jaga upp Macko till nya stressnivåer så tog vi hand om städningen - det vill säga - när alla övningar var klara fanns det ofta några apporter kvar som ingen annan lyckats att plocka in och det passade Macko utmärkt - Macko letade upp och levererade till Husse! det sista på eftermiddagen så fanns det inga "misslyckade" apporter att hämta så då använde Lasse kastaren för tennisbollar och skickade ut 4 stycken i ett område på ca 75x75 meter utan att Macko tittat på. Han jobbade verkligen på bra min kille och letade upp alla 4 under tiden som jag rörde mig på stigen mitt i området. 3 av dem levererades dessutom direkt in till mig och den 4:e efter ett litet påpekande. Macko jobbade i 10-15 minuter med uppgiften i god fart - riktigt kul att se! Macko´s stressnivå utav att se de andra hundarna jobba hade sjunkit betydligt under dagen och nästan nått en acceptabel nivå. De andra hundarna fick övningar anpassade efter sin egen förmåga. Vi hade även med ett par Cockerspaniel i vår grupp och det var kul att se dem i arbete - otroligt pigga och arbetsvilliga. Bilder från dag 2. Efter gemensam middag var det dags för final i "kennelmästerskapet" - prickkastning med dummy och efterföljande apportering samt slalom med förare iförd ögonbindel och hund som skulle dirigeras muntligen och som avslutning längdkastning med dummy. Eftersom jag och Macko representerat laget i gårdagens spår var det resten av laget som fick agera idag. Husse fick "bara" uppgiften att dirigera Lotten och Mixo i slalombanan och det gick väl sådär kan man säga - när Lotten var längst bort på planen oroväckande nära ett dike så tyckte hon sig höra någon som skrek vänster (och det var inte jag!) och där fanns diket om vi säger så - som tur var så blev det inga synliga skador. Vårt lag kämpade vidare men någon seger blev det inte. Kvällen avrundades i trevligt sällskap och jag tror att klockan var 2 innan det blev sängdags. 3:e dagen var det vår tur att ha Sören Norén som lärare. Han började dagen med att kritisera oss för att ha dålig ordning på koppelgåendet - och det var ju sant! Macko kan gå fot på kommando men när han inte gör det så gör han som han vill - ja, nästan i alla fall. Sören fick låna Macko en stund för lite dressyr av det tuffare slaget och efter 5 minuter så kunde han gå i koppel hur bra som helst! Nu var det väl så att inte många trodde på att det där skulle sitta i så länge men faktum är att det faktiskt gör det fortfarande (en vecka senare!) Vi fick också lite träning på apportering och ett försök till lite dirigering under förmiddagen. Under tiden som vi väntade så låg Macko lugnt och tittade på - klart tagen av det nya förhållningssättet med stramare tyglar även när det inte var vår tur. Då och då gick vi med nästa ekipage fram för att träna Macko på att inte hetsa upp sig när det var dags för arbete - fungerade tidvis bra men när det väl var vår tur så var stressnivån ändå för hög. Det problemet löses inte på en helg men jag börjar ändå tro att det inte är helt omöjligt. Under eftermiddagen tränade vi hundarna på att följa "löpor" som blir efter skadeskjutet vilt - simulerades genom att skjuta ner i backen med apportkastaren - "ägget" studsade, lämnade avtryck och försvann in i långt gräs. När det var Macko´s tur så var stressnivån alldeles för hög så egentligen borde vi inte ha gjort något annat än att gå tillbaks till vår plats och sätta oss igen. Första skottet så "knallade" Macko - lyckades fånga in honom innan han hittade. Andra skottet så hade han kopplet runt sig - så fort det var borta så var det full fart ut - minst sagt - snyggt arbete med att finna och sedan gjorde Macko som han brukar - fast ännu längre bort - min apport - kom och ta den!! Vi gick ut och mötte honom och satte Macko med apporten i munnen och jag kallade in från ca 20 meter och den avlämnades snyggt - finns med på dagens bilder.  Klockan 3 var det dags för avslutning och fika - köket på Kydingeholm överraskade med "Golden-tårta" - riktigt god! Efteråt så blev det lite eftersök i 3m hög vass efter ett "förrymt ägg" från Sörens apportkastare, utan framgång. Dags att säga adjö till Cilla och Lasse för den här gången! Tack för en jättetrevlig helg! Vi kommer gärna nästa år igen! Ett gäng hundar med förare gick för att bada av hundarna i en å i närheten - tror att vi hade en 6-7 stycken lösa samtidigt - härliga golden hundar! Bröderna M (Macko, Mysak och Mixo var på plats) stannade kvar över natten (till måndag) och efter gemensam pizza i Alunda tillsammans med Lava´s matte så blev det lite lydnadsträning och mer hundprat på kvällen. Jättetrevligt att träffa alla!! Hoppas att vi ses nästa år igen!     bilder 080704, 080705, 080706
2008-06-15 Vårt träningsgäng har bestämt att vi skall fortsätta träffas på söndagar. Idag var vi inte så många och tidvis vräkte regnet ner men det blev en bra träning ändå. Macko gick faktiskt ett program motsvarande lägreklass riktigt bra - klart värt en uppflyttning. Platsliggning utan skott förvisso men det skall vi se till att det blir tränat mer på framöver.
2008-06-07 Sjuhäradsmästerskapen 2008 arrangerades av Kinds BK. Jag var lagledare och försökte stötta och heja på våra deltagare under dagen. Tyvärr gick det lite sämre än väntat för några vilket gjorde att vi till slut hamnade på 4:e plats ganska långt efter segrarna Elfsborgs BHK. Vi fick glädjas åt att ha Sjuhärads bästa lydnadshund i vårt lag - Lars-Åke Sjöberg med Frigg som tävlade i Elitklass och fick fina 311 poäng 97,19% - lite foton som jag tog finns på klubbens hemsida.
2008-06-06 Genrep på brukshundklubben inför morgondagens Sjuhäradsmästerskap. Nästan hela laget var där och vi körde igenom de flesta momenten. Inte mycket träning för Macko - han platsar inte i årets lag - får satsa på nästa år istället för då...
2008-06-01 klicka för större bildklicka för större bildklicka för större bild

Ingen hundträning för oss idag. Vi firade mors födelsedag med ett besök på Göteborgs Botaniska Trädgård i härligt högsommarväder. Restaurangbesök med god mat och en promenad genom en fantastisk trädgård med vackra blommor och växter av allehanda slag.

2008-05-24 klicka för större bild

 

 

En liten utflykt till havet för att titta till båten blev det idag. Underbart vårväder!

 

 

2008-05-18 Träning på brukhundklubben. Det börjar dra ihop sig till årets Sjuhäradsmästerskap mellan brukhundklubbarna i grannskapet. För vår del så körde vi nästan igenom lägreklass lydnaden och det går bättre och bättre.
2008-05-17 Lydnadstävling, husse var tävlingsledare för lydnadsklass III och Elit. Jättekul att se våra två egna SM-ekipage som börjat laddningen till Lydnads-SM på Öland den 14-15/6. 312,5p för Berit Sjöberg med Nico som är regerande svensk mästare - tror att de har en god chans att försvara titeln! 2:a blev maken Lars-Åke som missade lite och fick "bara" 293,5.
2008-05-11 Söndagsträning, bla platsliggning med skott, jag stod 7-8m från honom vid första skottet - inga problem - kollade på skytten, men låg lugnt kvar.
2008-05-10 Städdag på brukshundklubben, lite träning blev det också.
2008-05-01/04 Under helgen har vi varit på träningsläger med Marks BK. Lägret var på Tångahed i Vårgårda, vi var ett 30-tal medlemmar som tränade spår, sök och lydnad. För vår det körde vi spår och testade lite uppletande. Spårarbetet sköter Macko mestadels bra men det visade sig att färska rådjursspår kunde få honom ut på några icke önskvärda utflykter så det behöver vi träna mer på. Uppletande demonstrerade Macko som väntat hur man inte skall göra för vår instruktör som var C-G Andersson från Stenungsund. Första dagen löste vi väl inga problem precis men andra dagen lyckades vi faktiskt få Macko att komma in med ett par föremål - hör och häpna! När vi sedan testade sista dagen utan vår instruktör så var det mer problem igen....
2008-04-27 Spårtävling lägre och högreklass på vår hemmaklubb. Husse var tävlingsledare för högre. Vi hade ordnat 6 spår för varje klass + reservspår. Gott om anmälda och reserver men pga sena återbud blev det bara 4 startande i högre men 6 ekipage i lägre. Lite snopet för oss som lägger ned tid på att fixa spår och spårmarker att tävlingen inte blir full utan att det finns platser över när det påstås vara brist på tävlingsmöjligheter. Dagen gick i övrigt som planerat och 2 av våra klubbkamrater blev uppflyttade till högreklass.
2008-04-20 Träning på klubben.
2008-03-23 Träning med gänget på brukshundklubben. Härligt klart väder, sol och någon grad kallt, lite snö ligger kvar här och var men den del av lydnadsplanen där vi tränade var så gott som snöfri. Att komma ut på planen för att direkt köra lydnad med Macko går i stort sett inte, då snurrar huvudet på killen alldeles otroligt. Idag gjorde jag så att jag band fast honom i staketet och lade sedan ner honom på kommando. Trots att det finns hur mycket iver och nyfikenhet som helst så kan han då lugna ner sig och mer eller mindre koppla av. Vi körde en annan hund först och sedan var det vår tur, till en början går det väl inte jättebra men startsträckan är inte så värst lång innan han uppför sig godkänt. Idag blev det linförighet/fritt följ, platsläggande, inkallning, kryp och apportering. Det går ganska bra men ibland släpper koncentrationen för ett ögonblick eller två och då kan vad som helst hända, det vi höll på med kan vara helt bortglömt. Exempelvis under krypet, startade jättebra, kryper 1m, något litet ljud från skogen stör och helt plötsligt så kryper han inte längre, nytt ligg kommando och sedan kryper han hur bra som helst. Irriterande men man märker ändå en klar förbättring jämfört med hur det var under hösten. För att få ordning på platsliggningen kör vi nu långa pass där han får ligga på kommando medan vi tränar de andra hundarna, jag går fram och berömmer och ger en korvbit då och då och lämnar honom sedan igen. Detta gick riktigt bra idag, han låg tryggt kvar trots provokation av bollar och apporter som flög omkring. Vi var även med på platsliggning med skott som vi arrangerade så att han fick ligga kvar på samma plats där han legat tidigare under träningen och han låg kvar! spanade visserligen mot skytten i början men ingen tendens till att resa sig och inga tecken på att skotten stressade honom nämnvärt. Skönt! det kanske fixar sig så småningom?!
2008-03-17 Våren blev kortvarig, från gårdagens härliga väder med 5-6 grader varmt till dagens med 7-8 cm snö...
2008-03-16 Macko blev snabbt bättre efter förra söndagens hälta. Redan i tisdags var vi åter på klubben och tränade, husse har varit stugvärd under veckan så det blev träning i torsdags också. Idag har vi städat och tränat mer...körde nästan igenom alla moment i lägre klass och det gick faktiskt ganska bra, vi använde en del fusk som korv och kortkoppel men det känns som att vi är på väg. Lite skotträning blev det också, Macko tog det lugnare än tidigare - mer träning och oftare så kanske, kanske?
2008-03-09 Idag har husse varit på klubben utan Macko som blivit halt på vänster framben efter att ha busat med Jessy i går kväll. Hoppas att det inte är något allvarligt - han har haltat vid några tillfällen de senaste veckorna men det har varit över på ett dygn eller två.
2008-03-02 Träning på Marks BK, jobbat med platsläggande under gång (blir långsamt ner med bakändan om vi inte har ögonkontakt när jag säger kommandot), linförighet och platsliggning.
2008-02-24 Träningsuppehållet har upphört! Idag har vi varit på brukshundklubben och tränat platsliggande och linförighet. Hjälpte tydligen inte att låta bli att träna ;-) fortfarande väldigt dåligt med koncentrationsförmågan.
2008-02-15

Händer inte så mycket här för närvarande. Vi har träningsuppehåll. Snön är borta sedan länge, låg inte mer än ett par dagar här hemma. Husse var däremot uppe i Sälen och åkte skidor vecka 5 och där fanns det gott om snö - över 1 meter - härligt! Idag har vi varit vid Storsjön i underbart väder, en tunn isskorpa från nattens -7 grader låg på sjön. Macko passade på att doppa tassarna och springa bus...

2008-01-06

God fortsättning på det nya året! Äntligen har vi fått lite snö som lyser upp i vintermörkret. Vi har för närvarande Macko´s bästa lekkompis inneboende, Jessy som är min mors hund. Extra kul när det är snö ute tycker båda!

2007-12-24 God Jul och Gott Nytt År! Länge sedan det fanns så mycket vacker snö och fint väder som på julkortet - här är det grått väder och barmark som gäller December 2007. Vi hoppas på en framgångsrikt och framför allt roligt år tillsammans 2008!
2007-12-16 Lydnadsträning. Fortsatta koncentrationsövningar, ibland kan han vara riktigt duktig! Inkallning genom en grupp - utan att ta kontakt och platsläggande under gång med störning nära. Skottlossning idag också - hoppas att det gör nytta och att vi så småningom kan klara av en platsliggning.
2007-12-09 Lydnadsträning igen. Idag även lite skottträning, inte samtidigt med platsliggning men det tränade vi också, mycket behövligt!
2007-12-02 Äntligen lite lydnadsträning i dagsljus. Nyttig träning för Macko, jobbigt att försöka koncentrera sig när det står andra på lydnadsplanen.
2007-11-25 Spårträning i Fritsla. Mestadels barmark, lite spårsnö här och var. Vi fick ett ganska långt spår, tog ca 30 minuter att ta sig runt. Påsläpp från sidan, nästan 90 grader, rätt håll och en apport redan efter 50 meter. Macko var verkligen på hugget, jobbade mycket bra i spåret de första 20 minuterna, sedan märktes lite slarv och han ringade lite onödigt stort vid 2 tillfällen men missade inga apporter. Det är sann glädje att hänga med i linan och se med vilket intresse han jobbar. Apporterna behåller han gärna för sig själv men kan utbytas mot korv!
2007-11-04 Spårträning i Fritsla. Påsläpp snett i rätt riktning, inga problem. Missade lite i första vinkeln men i övrigt ett bra spårarbete. Testade uppletande med ett gäng träningskompisar närvarande, då fungerar det inte alls att komma in med några grejor. Leta är OK men sedan är det helt omöjligt. Husse hoppades och trodde faktiskt att det skulle kunna fungera nu för det gör det mestadels när vi gör liknande övningar på egen hand.
2007-10-28 Spårträning i Fritsla. Vi började med ett påsläpp på samma sätt som de senaste veckorna. Macko hittar ganska snabbt ut och spårar fint fram till slutet med spårkorv. Nu testar vi ett traditionellt påsläpp från sidan för att se hur det verkar. Macko går ut bra och hittar spåret och går åt rätt håll, möjligen hjälper jag till lite genom att bromsa spårlinan men spåret fortsätter i 90 graders vinklar och Macko sköter sig riktigt bra. Det märks tydligt att vi nu har tränat regelbundet några veckor, fin koncentration på spåret som går över en mosse med hur mycket älgspår och annat vilt som helst. Värst vad det mörknade tidigt idag! sista spåret vi gick med en träningskompis var knappt att man såg hunden! Lydnad tränar vi inte  så mycket som vi borde, har trappat ner träningen till en gång i veckan på klubben. Vi tränar då platsliggning med allehanda störningar och linförighet där jag nu kräver att han har kontakt med mig hela tiden - jobbigt värre skall ni veta, tycker Macko.
2007-10-21 Spårträning i Fritsla. Vi fortsätter påsläppsträningen med samma metod. Macko är hetare än vanligt för husse har jobbat mer än vanligt och vi har bara varit på brukshundklubben en kväll den här veckan. Macko försöker att hitta spår ut ur rutan under kanske 3-4 minuter utan att lyckas - husse blir lite fundersam - hur länge orkar han jobba på utan att ge upp? - blir det fel nu? men till slut hittar han ut och tro inte att det hämmat spårlusten! slarvar i första vinkeln - går över och ringar stort - hittar tillbaks och följer sedan spåret allt bättre. Spåret är kanske 600m och går i att antal 90 graders vinklar för att öka på noggrannheten i spårarbetet. Vi gör ytterligare ett påsläpp enligt samma metod och den här gången hittar han ut nästan direkt - man förundras över hur det kan gå till?! spårar fint - vinkel och fram till slut med pinne och korv.
2007-10-14 Spårträning i Fritsla. Dags att börja träna påsläpp - vem vet en dag kanske vi får tävla högreklass. Macko är ju inte den lugna typen precis när det gäller arbete - han tycker att spår är jättekul och jobbar intensivt med sin uppgift - och det får gärna gå fort. Jag har ju även tidigare testat att släppa på från sidan av spåret och sett att det är 50-50 vilket håll vi kommer iväg. När vi tränat har vi för det mesta släppt på lite snett åt rätt håll (tårtbit) och då brukar det gå bra. Nu tänkte vi testa att "valla av" en ruta på ca 30x30m där spårläggaren går in på samma ställe som vi sedan släpper på, går runt rutan och fram och tillbaks så att det blir helt omöjligt att följa spåret för att sedan gå ut ur rutan och gå ett kort spår med spårpinne och korv som slut. Resultatet är ganska intressant, Macko känner ju att det doftar kraftigt från "spårområdet" och går ut som vanligt med stor entusiasm, letar sig ganska snabbt ut till kanten av området och följer kanten för att ganska snabbt hitta spåret som leder ut. Vi gjorde 2 sådana här påsläpp med lyckat resultat. Målsättningen är att få Macko att lugna ner sig och verkligen känna efter vilket håll spåret går åt.
2007-10-07 Spårträning i Stättared. Vi återvände till markerna där vi hade läger i våras för att träna spår i lövskog. Macko fick ett spår som var ca 700m som fick ligga en dryg timma. Underlaget påverkar inte Macko speciellt mycket. Problem på ett ställe där jag borde ha stannat upp istället för att följa med - det syntes tydligt att han inte spårade utan gick upp med näsan i vinden och kollade något annat. Han söker dock upp spåret igen utan hjälp och det är ju positivt. Eftersom Macko har svårt att lugna ner sig inför påsläppet bestämde vi att i fortsättningen låta Macko ligga ner en stund och "begrunda" vittring mm innan han får gå iväg.
2007-10-06 Macko hösten 2007 - klicka på bilden för att se den större!Frisjön hösten 2007 - klicka på bilden för att se den större!Macko hösten 2007 - klicka på bilden för att se den större!

En underbar höstdag - vi åkte till Frisjön inte så långt hemifrån och fotograferade lite underbara höstfärger. Plockat ur det sista prylarna från husvagnen och städat lite, blir nog inte använd mer i år?

2007-09-29 Klubbmästerskap på Marks BK, husse ansvarig för arrangemanget. För första gången kör vi KM i bruks, lydnad, freestyle och agility under samma dag. Freestyle och agility hade jag inte så mycket koll på tidigare men nu vet jag i alla fall vad det behövs för funktionärer. Domare för bruks och lydnad hade vi fixat sedan länge, men på tisdagen meddelade han att han inte kunde komma. Vi började redan samma kväll att ringa runt för att fixa en ersättare men det var lättare sagt än gjort. Efter att ha suttit ytterligare några timmar på onsdag kväll ordnade det sig till slut - puh! Fredag eftermiddag åkte vi ned med husvagnen och parkerade den och gjorde i ordning planerna. Lördag morgon klockan 8 vräker regnet ner och vi sätter upp ett par tält som regnskydd till domare och sekreterare - det visade sig vara en bra åtgärd för när vi tävlingen startade klockan 9 så höll det upp och lite längre fram på dagen tittade till och med solen fram. För att få till en möjlighet för alla som ville att tävla gjorde vi så att i samband med lottning av startordning lottade vi också ut funktionärsuppdrag till någon gren där ekipaget inte deltog, på detta sätt lyckades vi engagera deltagarna i uppgifter de aldrig hade gjort tidigare. Dagen gick snabbt och det blev ett mycket lyckat resultat. Som kronan på verket passade vi också på att fira att klubben fyller 60 år med en trevlig fest arrangerad av vår jubileumskommitté. Full fart hela natten - musiken tystnade väl vid 04:30-tiden...
2007-09-23 Husse är tävlingsledare för Elitklass spår med 15 deltagare på hemmaklubben. Tur att vi har tillgång till bra spårmarker och villiga spårläggare som hjälper till. Tävlingen gick bra, fint väder och nöjda deltagare.
2007-09-22 Redan på fredag eftermiddag packade vi husvagnen och gav oss iväg till Mariestad, 17 mil hemifrån. Regn, mycket regn på vägen upp och en stor del av natten. Samling 07:30, skönt att vara på plats. Lottning - fick startnummer 4 och fick åka ut på spåret direkt. Macko skötte sig UTMÄRKT full pott på både påsläpp och spår. Spåret tog 16 minuter och Macko plockade alla pinnar. Tillbaks på Mariestads Brukshundklubb var det dags för platsliggning, som vi avstod, passade på att träna i koppel, fungerar inte alls bra, efter en del tillrättavisningar ligger han. Snart blev det vår tur, den här gången hade vi stått och tittat på de som gick före oss för att Macko om möjligt skulle koppla av lite och ha spanat in tävlingsledare, domare och skrivare ute på plan. Vi gick ut och passade på att hälsa på hela gänget eftersom de samlats för att leverera protokoll till sekretariatet. Full fart på Macko igen!! den där tävlingsledaren var ju en trevlig typ, Macko fick hälsa en gång till men sedan fanns ingen återvändo, resultatet blev ungefär som förra veckan, slarvigt, dålig position och betyg 6,25. Framförgående, flyger ut på första sträckan och drar i kopplet, lite nos men i alla fall något bättre än senast, betyg 6,25. Vi Macko på väg hem från LKL Spår i Mariestadkopplar loss för platsläggande under gång och det fungerar bra, betyg 9. Inkallning, bra, betyg 9,75. Så var det dags för kryp, husse fegade lite under transporten fram från inkallningen genom att hålla lite i halsbandet. Krypet ger betyg 8, inte så illa. Apportering, säger noggrant till Macko att sitta kvar, bra tempo ut, greppar apporten bra, men....återfall...lägger sig ned med apporten...husse ropar HIIIT och Macko kommer, betyg 5,75. Avslutar hoppet med betyg 9,25. Vi fick idag 447 poäng totalt varav 187 poäng på lydnaden, fattas 9 poäng till uppflyttning. Vi placerade oss på 4:e plats av 10 startande. Det var sista chansen för oss att tävla lägre klass spår i år, bara att konstatera att vi måste träna mer på tävlingssituationen så att Macko lär sig hantera detta. Platsliggning med skott kommer att bli en utmaning som kommer att ta tid att lösa.
2007-09-16 Första start i lägre klass spår på GMBK - samling och lottdragning klockan 8 vid golfbanan i Lindome, en knapp timmes bilresa hemifrån. Regnväder, fick startnummer 2, påsläpp, inte helt full koncentration och lite tveksamt men kommer iväg och Macko missar förstaMacko fick tröstpris - träningsgodis - tävlingens gladaste hund! vinkeln och vänder efter kanske 25 meter, inte så konstigt kan jag tycka för det fanns hur mycket spår som helst där vi släppte på. I lägre klass är det så att domarna dömer påsläppet och följer med 125 meter på spåret och det kan finnas en vinkel efter 100 meter. När Macko vänt tillbaka för att ta upp spåret  igen viker han upp till höger mot domarna, nosar på dem, ner med näsan och spårar rakt förbi, husse säger något som "vad händer?" när han passerar dem. Fick sedan reda på att domare, tävlingsledare och spårläggare stod mitt i spåret, det var ju inte riktigt meningen, men de var så imponerade av Macko's arbete att de förbisåg att vi missat vinkeln och vi fick betyg 9,5. Vi hittade första apporten, sedan var problem, kändes som vi gick fram och tillbaks till samma ställe minst 3 gånger, men Macko reder ut problemet och vi följer en stig ganska långt och gissa om man blir glad när Macko hittar en pinne som visar att vi är på rätt väg - detta är tjusningen med spår! Helt utlämnad att lita på hunden och vilken känsla när det fungerar! Vi fick med oss 7 av 8 apporter, innebär betyg 9. Så långt allt väl...Platsliggning, spänningen var snabbt över, typ 3 sekunder så stod Macko hos tiken närmast, som tur var lät hon sig inte störas av uppvaktningen utan låg kvar. Lydnaden börjar med linförighet, känner redan när vi går in på plan att Macko har väldigt svårt att koncentrera sig, han är helt vimsig när vi skall starta, hoppar upp på mig och jag får ge några extra kommandon innan han kommer ner på jorden och åtminstone följer med, betyg 6. Framförgående - nosar - många kommandon, betyg 5. Platsläggande - stannar snabbt men bakdelen tar tid att få ner, betyg 7,25. Inkallning - tänka sig, betyg 9,5. Sedan är det dags för en liten transport framåt innan det är dags för kryp - Macko klarar inte att hålla sig längre - måste bara hälsa på ALLA och kolla av planen lite - tack till domarna för att vi fick fortsätta!! Efter en minut som kändes väldigt lång när Husse försökte få Macko att komma så får vi kontakt igen och Macko är med - kryp - riktigt hyfsat - betyg 8,25. Apportering - tjuvstart - har inte hänt på länge när vi tränat - betyg 0. Avslutar med hopp - sitt - hopp, riktigt bra, betyg 9,75. Vi fick ihop 389,25 poäng och är godkända i lägre klass spår. Gränsen för uppflyttning är 420 så det var inte så långt bort ändå, om det inte vore för att man måste ha minst 196 poäng på lydnadsdelen och vi hade bara 152,75. En 9:a på platsliggning eller apportering hade suttit fint, 5:a i koefficient på båda momenten. Vi gläds åt det som gick bra och tränar vidare på resten!
2007-09-15 Husse varit tävlingsledare för lydnad I och II på vår klubb Marks BK. Soligt men blåsigt väder, ovanligt duktiga hundar i klass I som vanns av ett hemmaekipage på 193,5 poäng!! sedan kom 2 golden retrievers på delad 2:a plats på hela 190,5 poäng. Efter att tävlingen var klar åkte vi till skogen för att visa en av våra nya spårläggare runt ett elitspår inför tävlingen den 23/9. Macko fick springa med lös - uppskattat efter att ha legat i bilen hela förmiddagen.
2007-09-14 Busväder och ledig från jobbet. Varit i skogen och lagt spår - förberedelser för vår elit-spårtävlingen den 23/9. Macko fick följa ett 1,5km långt elitspår som legat ca 1 timme, missade 1:a apporten, men den hade inte särskilt mycket vittring på sig för den kom direkt från påsen, ett litet test... resten gick alldeles utmärkt och vi gick runt på ca 25 minuter. Sedan åkte vi till brukhundklubben för att preparera lydnadsplanen inför morgondagens lydnadstävling, husse skall vara tävlingsledare i lydnad I och II. Väl där fick vi tillfälle att träna lite platsliggning som de senaste veckorna urartat till något slags lekstuga. Macko visar stort intresse för närliggande tikar och försöker att få fart på lite lek...känns som vi blir tvungna att avstå det momentet på söndag om vi skulle komma så långt.
2007-09-08/09 Helgen har gått till att hjälpa Kinds BK att arrangera Rottweiler SM. Vi på Marks BK har fixat 15 högreklass och 10 lägre klass spår. Macko fick chansen på ett reservspår som legat ca 2,5 timmar, började jättebra och plockade de 3 första pinnarna - sedan lär vi ha kommit in på ett färskt snitslat blodspår och där lyckades inte Macko att reda ut vart hans spår tog vägen dessvärre.
2007-09-01 Vi stod som 5:e reserv till lägreklass spår i Halmstad men kom inte med. Husse var på kräftskiva istället - trevligt det också!
2007-08-26 Goldenspecialen - vi har varit och tittat på finalen med de bästa elit-hundarna på Tångahed, Vårgårda. Provet var ett WT med dummyGoldenspecialen 2007 segrare Jakt (klicka på bilden för att se större) och ett antal olika upplägg. Markering på riktigt långt håll, dirigering, dubbelmarkering och avslutades med ett fält. Segrade gjorde Bäveråsens Zeb med förare och ägare Petra Soons från Tyskland och 2:a blev förra årets mästare Suzanne Asplund med Goldteam Xciting Xantia och 3:a Ingela Selgin med Doubleuse Mc Laren. Inspirerande att se alla duktiga hundar.

Vi träffade också Tony och Castor som tyvärr inte tävlande Bruks-SM som vi hoppades på. Castor hade skadat en baktass på träning strax innan de skulle ge sig av. Castor verkade pigg och glad som vanligt - så vi hoppas att skadan snart är läkt. Vi gick en promenad tillsammans och Castor hade överseende med sonen Macko som visade lite hög svansföring. Trevligt att träffas och vi fick lite träningstips med oss.

2007-08-18 Spårträning - träffade några klubbkompisar i skogen klockan 10. Uppehållsväder och ca 18 grader varmt. Vi fick ett spår som var ungefär 1km som fick ligga 90 minuter med 8 apporter. Släppte på från sidan, ca 45 grader med riktning åt rätt håll. Macko gick ut och tog spåret snyggt! Av någon anledning markerade han inte apport 1 och 4 men i övrigt skötte han sig alldeles utmärkt, bra koncentration på spåret.

Vi passar på att önska pappa Castor lycka till på Bruks-SM som går i Piteå 23-25 augusti. Hoppas att ni tar en plats på pallen i år också!!

2007-08-12 Spårträning - idag gick husse ut spåret själv - testade att lägga ett antal 90 graders vinklar vid kända punkter för att se hur långt Macko gick vidare innan han var på spåret igen. Spåret blev ca 700m och fick ligga en dryg timma. Vi släppte på från sidan och upptaget var lite slarvigt men vi kom iväg åt rätt håll, första apporten låg nog lite väl nära upptaget för den missade vi. Efter det gick det riktigt bra, max 2-3 meter i vinklarna så sökte han upp spåret igen och vi fick med alla pinnarna - duktig Macko!
2007-08-04 Spårträning - också med klubbkompisar - idag fick vi ett långt spår förmodligen 1100 meter med 8 apporter - solsken - men inte jättevarmt. Släppte på från sidan - snyggt upptag åt vänster (misstänker att han gärna tar det hållet!). Macko följde spåret i stort sett helt perfekt - plockade upp alla pinnar - så skall det gå till - husse jättenöjd!
2007-08-03 Spårträning - idag lyckades vi få ihop ett gäng klubbkompisar som gick ut spår åt varandra. Macko fick ett spår som var ca 800m med 8 apporter som fick ligga en dryg timma. Direktpåsläpp - började bra - första och andra apporten - sedan slarvade han en del och gick över apport utan att markera - missade spåret en bit och fick söka sig tillbaka igen. Missade 2 apporter men hade nog kommit runt om det varit tävling. Vi måste få till bättre koncentration på spåret!
2007-07-31 Spårträning - var meningen att vi skulle spåra tillsammans med ett par klubbkamrater idag men vi lyckades att åka till olika ställen och en mobiltelefon hemma och en annan som saknade nummer osv gjorde att vi fick träna på egen hand. Gick ut ett spår på ca 1km i för mig okänd terräng men med hjälp av GPS:en så hittar man ju runt ändå - dock är det ju inte alltid terrängen ser ut som man tänkt sig ;-) Testade att släppa på från sidan idag också, fint bakspår, släppte på igen lite längre fram från sidan igen, bakspår....vände hunden åt rätt håll och vi kom iväg. Första apporten gick fint sedan tyckte jag att näsan ofta befann sig ganska högt upp - inget bra - apport 2 hittades ändå men sedan gick det en bra bit vid sidan om spåret, 3:e apporten gick han över utan att markera, 4:e OK, 5:e OK, sedan är han ute på en runda men vänder tillbaks till spåret på egen hand och hittar 6:e apporten - tur säger husse -  sedan fick Macko ännu större problem, husse misstänker att han helt enkelt spårade exempelvis rådjur, vände tillbaka till en plats där jag visste att spåret gick och sa åt Macko att följa spåret - misslyckades - vi pratade lite om att skärpa till sig och så!! - gick tillbaks till samma ställe igen och nu hittar faktiskt Macko rätt spår och plockar så småningom 7:e pinnen och sedan slutapporten!! Får väl säga att jag ändå är nöjd med hur det avlöpte och att han klarade att ta sig samman och verkligen hitta rätt spår igen - trots att vi valsat runt ordentligt i området.

Simskola lektion 4. Fortsatt träning på samma sätt som tidigare. Idag var vattnet lugnt men Macko fortsätter ihärdigt med att slänga upp frambenen ovanför vattenytan på väg ut till dummyn. På väg in simmar han helt OK.

2007-07-26 Simskola lektion 3. Ja, man kan sätta på flytvästen bakfram, lite obekvämt tyckte Macko men det fungerade. Flytvästen hjälper till att få bakdelen i rätt position, med dummy i munnen simmade han riktigt snyggt. Utan dummy så är det fortfarande alltför höga framben och det blev ju inte bättre av att det idag var vågor på sjön som måste forceras på vägen ut, men eftersom nu bakdelen har rätt läge så går det ändå bättre än tidigare. Nu får vi köra så här tills att han blir tryggare i vattnet och själv inser att han faktiskt simmar bättre med frambenen i vattnet än ovanför.
2007-07-23 Simskola lektion 2. Vi fortsatte där vi slutade lektion 1. Känns inte som vi kommit särskilt mycket framåt. Testade att plocka av flytvästen och då går det ännu sämre - för dålig fart på bakbenen och för högt upp med frambenen i tron att han kan drunkna när som helst. Skulle man kunna sätta flytvästen bakfram för att få lite extra lyftkraft där det behövs?
2007-07-22 Spårträning igen! Idag blev spåret ca 1,1km, mestadels i storskog men passerade också lite öppna områden där det var betydligt torrare, fler vinklar på spåret än senast, 8 pinnar utlagda och spåret fick ligga ca 70 minuter. Påsläpp från sidan ca 10 meter från spåret, blev klockrent bakspår, jag följde med ut till vägen och sedan började vi om och då var det ingen tvekan vart vi skulle. Macko spårade bra men hade en liten tappt just vid 5:e pinnen som han missade. Resten av spåret gick jättebra och alla pinnar plockades upp. Ca 18 grader varmt idag och Macko var märkbart trött efter ca 25 minuters spårarbete.
2007-07-19

Macko börjat simskolan. Iklädd flytväst som han accepterade oväntat problemfritt har vi varit och badat vid en bra sandstrand i Öresjön. Macko gillar vatten - det är inget problem - det är simningen som inte han lyckats komma på hur man gör. Plaskar kraftigt med frambenen och bakbenen går på botten. Med flytväst på så gick det lite bättre och med husse vid sidan så kunde vi tidvis se lite tendenser till hundsim med lite hjälp. Efter att ha testat en stund kastade jag ut en dummy en bit och den hämtar Macko gärna, efter att ha greppat den så simmar han!! Vägen ut går så där, har inte kommit på hela hemligheten ännu men han tycker det är jättekul och vi gör om övningen att antal gånger och på vägen in simmar han allt bättre. Några lektioner till så kanske?!

2007-07-18 Spår-Macko 070718

Äntligen har vi varit ute och tränat spår, om sanningen skall fram så har vi inte lagt ett enda spår sedan i Maj. Idag blev det ett skogsspår, mestadels i storskog, mossa och blåbärsris. Spåret var ca 700 meter med 8 pinnar som fick ligga drygt en timma. Macko skötte sig otroligt bra, alla pinnar plockades upp och fin koncentration på spåret. Liten avmattning på slutet kunde märkas men vad kan man begära, 23 grader varmt och sommar som omväxling till regnet som var troget i början av Juli och inte ett enda spår på 2 månader.

2007-07-06/07/08 Årets kennelträff med Högheden på Norr Malma (ligger vid sjön Erken några mil norr om Norrtälje). Vi åkte upp med husvagnen redan på fredagen och flera av de andra deltagarna var också på plats. Tack Birgitta och Börje för en härlig grilltallrik,Lasse spökar för Nova som inte låter sig skrämmas. Lasse som fixat potatissallad och Hanna som bakat ananaspaj (om jag missade någon så Tack till dig också!!). Lördagen inleddes med gemensam frukost, därefter fick vi en genomgång av Kjell Svensson av hur en Golden Retriever skall se ut och vad en utställningsdomare tittar på i sin bedömning. Kjell gjorde också en exteriörbeskrivning av alla vuxna hundar efter en mall som man håller på att ta fram inom Goldenklubben. Sofia (Lavas matte) visade hur man trimmar hunden så att den blir så vacker som möjligt. Lite apporteringsträning hann vi också med under förmiddagen - Macko visade upp sin goda förmåga att leta upp apporten och den mindre goda att behålla den själv - möjligen kunde Lasse få den tillbaks eftersom det var han som kastade ;-) Efter lunch var Curt Blixt på plats tillsammans med sin fru Ingalill. Curt Blixt och Cilla diskuterarCurt ligger bakom många av de tester som används av SBK/SSRK/Goldenklubben idag. Han har arbetat på Statens Hundskola i Sollefteå och skrivit flera böcker om hundars mentalitet och mycket annat. Curt ingår för närvarande i en grupp (där också Lasse är med) som fått i uppdrag av SSRK att ta fram ett nytt test som skall kunna ersätta MH och funktionsbeskrivningen för retrieverraserna. Under eftermiddagen fick våra hundar prova på en del av de nya testerna man arbetat på i gruppen. En av de saker man jobbar på är att kunna mäta hundarnas uthållighet/arbetsvilja - en inte helt enkel uppgift - men givetvis mycket intressant ur avelsperspektiv. Kul att vi fick vara med och "tycka till" och det kändes verkligen somLasse berättar.. man lyssnade och tog åt sig av de funderingar som vi Höghedenhundsägare framförde. Lite apporteringsövningar blev det också innan det var dags för middag. Hundpratet var inte slut förrän ett tag efter midnatt... Söndag - frukost och idag koDino fixade att hämta "annorlunda föremål"m också fler av valparna ur O-kullen som bara är ca 14 veckor och hur söta som helst. Lasse hade lagt upp ett test för valparna där de gick på en stig förbi 3 snitslar och där ett släpspår(hare) var draget förbi en av snitslarna, vi med vuxna hundar fick titta på och se om vi också kunde läsa av var spåret gick. Valparna fick också passera 3 rishögar där en innehöll en kråka. Valparnas hussar/mattar fick sedan berätta för Cilla vad det observerat under sin promenad. Valparna var jätteduktiga - tror ingen missade något av testerna. Vi som hade vuxna hundar fick nu lite mera apporteringsträning. Macko tyckte att han borde få hämta ALLA apporter som kastades och blev allt mer "uppjagad" för att uttrycka det milt. När han väl fick chansen på en Nova apporterar "haren" som försökte springa ivägmarkering hade han bara koll på skytten men eftersom han är rätt bra på att använda näsan hittade han apporten ändå och eftersom husse fuskat genom att låta kopplet hänga med så kunde apporten avlämnas i husses hand. Nästa apport för Macko sköts med apportkastare högt uppe från berget där vi stod och landade ute i vattnet. Delar av gänget samlat för lite apporteringsövningarMacko var med och såg apporten den här gången men hade svårt att ta sig ut i vattnet för att hämta den (det var verkligen ingen sandstrand precis utan berg och hala klippor), men med lite hjälp av Lasse så löste det sig och den kom nästan fram till husse. Vi testade också att apportera kråka - Macko gick ut och hämtade snabbt med bra upptag men kom inte hela vägen in tyvärr. Lunch. Tävling - valparna fick hämta en tennisboll som rullades iväg och förarna skulle se till att hund och boll kom tillbaka. Moment 2 var att gå med valpen i koppel och ha bra kontakt hela tiden. För de vuxna hundarna var första grenen att kasta prick med dummy med hunden sittande vid sidan, sedan göra helt om och gå till valfri plats på ca 25, 40 eller 60 meter bort och därifrån skicka hunden att apportera. Den observante Macko hade spanat in att det nu låg 2 dummies framför domare och publik inte mer än 5 meter från där husse stod och skickade. Macko tar full fart, hämtar närmaste dummy och springer iväg mot mitten av "prickkastningsbanan" för att visa husse och de andra var den kastade dummyn borde legat till allas jubel. Gör snabbt byte av dummy till den husse kastat och kommer tillbaks med den rätta! Nästa gren var apportering på vatten och som sagt den gode Macko kan inte Lasse och Ockra testar att apportera boll i vattensimma men han vill väldigt gärna apporOckra på väg in med bollentera så han försöker med risk för att drunkna - hemläxa till nästa träff - flytväst är inköpt - husse väntar på att sommaren skall erbjuda lite varmare vatten så att han vågar hoppa i tillsammans med Macko. Tack Cilla och Lasse, samt alla andra hussar och mattar för en trevlig helg - väldigt vad tiden går fort trots att regnet hängde med nästan hela tiden. Lite tråkigt att inte någon mer broder M hade möjlighet att vara med men vi får hoppas att det kommer fler till nästa år...
2007-06-30

 

SEMESTER!

2007-06-22/23/24 Midsommarhelgen firade vi i husvagn på MBK. Bra med tak över altanen när regnet vräkte ner och det var dags för svensk färskpotatis, sill och gräslök. På kvällen blev det grillning. En del träningspass under dagen och vi passade på att även fira midsommardagen när vi ändå var samlade. Har tränat en hel del på "sändande till rutan" under helgen, inspirerad av SM besöket härom veckan. En dag så kanske Macko kan det också?!
2007-06-22

 

Glad Midsommar!

önskar vi alla våra hundvänner

2007-06-17 Besök i Rinkaby (strax norr om Åhus i Skåne) och beskådat finalen i Lydnads SM. En fantastisk final med otroligt duktiga hundar och det bästa av allt var att Berit Sjöberg med Fuglsangs Attractive Nico från vår klubb blev svensk mästare. Bästa resultat både lördag 309,75 och söndag 314,42 totalt 624,17 poäng av 640 möjliga.
2007-06-02 Idag var det dags för Sjuhäradsmästerskap på Elfsborgs BK. Det blev en spännande match som vår klubb Marks BK tog hem!! Jättekul och lön för all träning som lagts ned under våren.

När det gäller Macko´s träning så fortsätter den med besök på MBK minst 2ggr i veckan däremellan försöker vi träna spår. Apportering specialtränas dagligen för att försöka få Macko att förstå att den skall in till husse, för att han skall kunna göra en ny kul övning. Det går bättre och bättre men det är en bra bit kvar...

2007-05-19 Träning på MBK inför Sjuhäradsmästerskapen, testat uppletande med Macko, inte helt omöjligt att få in föremålen, jobbar på bra ute i rutan. Lydnadspass i appellklass gick riktigt bra, lite långsam ingång på apporteringen. Testat platsliggning med skott för första gången, stod ett par meter ifrån honom bara och på "dubbelt" avstånd från skytten. Macko ganska lugn men uppmärksam. Spår på fält i rak motvind ca 50 minuter gammalt med 6 apporter, ca 200m långt, Macko i koppel. Vi spårade som vi lärt oss på lägret i Stättared, näsan i spåret följ med, hög näsa, stå still. Eftersom detta var första gången blev det ganska mycket stopp, dessutom var det onödigt tätt mellan apporterna som Macko i och för sig plockade upp allihop. Det här skall vi fortsätta att träna tills näsan håller sig i spåret hela vägen!
2007-05-17 Idag har vi varit på Elfsborgs BK och tränat med laget inför Sjuhäradsmästerskapen. Kört lite lydnad och platsliggning med Macko
2007-05-13 Trots gårdagens misslyckade genrep kom vi till start på Kind BK i Appellklass, 11 spårhundar, 1 sök och 2 rapporthundar var med. Vi drog startnummer 9 bland spårhundarna och fick börja med lydnaden - det gick ganska bra - betyg i alla moment - 10:a på platsläggande under gång och 7,5 på apporteringen som var helt omöjligt igår!! Sedan åkte vi ut på spåret - stort fint fält - dock blåser det en del och vi får första sträckan i motvind och det fixar inte Macko så bra utan rör sig en hel del i sidled över spåret - första pinnen OK, fortsätter framåt men fastnar i något som luktar intressant lite vid sidan av spåret (sork?) Macko anser dessvärre att den(t) måste kissas på -  spårar vidare mot första vinken och vad händer då - jo en hare springer upp - Macko kollar intresserat en liten stund och fortsätter spåret. 2:a sträckan spårar Macko jättebra och tar 2:a pinnen och sedan sista sträckan i medvind går som på räls. Betyg 8-8. Vi avslutade med platsliggning och det var inga problem - full poäng. Totalt fick vi ihop 253,5 poäng och placerade oss på 2:a plats och blev uppflyttade till lägre klass. Resultatlista
2007-05-12 Genrep inför morgondagens tävling på brukshundklubben. Kändes inte bra, kunde inte platsläggande under gång längre och apporten tog Macko hand om och lämnade husse utan...
2007-05-11 Spårträning appellspår ca 300m med 2 vinklar. Ösregnade medan spåret låg till sig, nästan vindstilla, 6 apporter, bra arbete och plockade alla pinnar!
2007-05-11

 

 

Grattis till hela bröderna Höghedens

M-kull som fyller 2 år idag!

 

2007-05-07 Fortsatt spårträning enligt samma modell som under helgen men på öppet fält, rakt spår utan vinklar i medvind, 6 apporter och Macko skötte sig utmärkt, alla pinnar upphittade!
2007-05-04/05/06 Med start fredag kväll har vi varit på läger i Stättared med Marks BK. Klubben firar 60-års jubileum och därför hade man ordnat den här aktiviteten. Instruktörer för agility, lydnad, sök och spår fanns att tillgå och man fick välja inriktning. Vi var med i en nybörjargrupp i spår med Ove Andersson från Trollhättan som instruktör. Övningarna gick ut på att få hunden att hela tiden jobba med näsan i spåret, näsa ner så följer husse med, näsa upp stå stilla, vi jobbade utan spårsele och lina bara koppel och halsband, detta för att bryta det eventuella intränade beteenden som kan förknippas med spårsele och lina. Första spåret blev inte så lyckat, gick förbi föremål och husse var inte tillräckligt uppmärksam utan vi tappade bort spåret. Nästa spår gick betydligt bättre och så fortsatte det under lördagen. Sista spåret på lördag eftermiddag var riktigt bra, markerade pinnarna som vi placerat ganska tätt och full koncentration hela vägen. Söndagens första spår stegrade vi svårigheterna lite genom att även lägga in en vinkel och tiden ökades också. Efter att vi släppt på så fortsatte Macko att spåra bra, missade en pinne men sedan har spåret korsat ett elljusspår och vad händer? mitt framför oss passerar några motionärer som är ute på en runda. Macko lyfter knappt på huvudet utan spårar rätt över grusvägen och fortsätter spåret på andra sidan!! Gissa om husse kände sig nöjd... Som ni ser på vår förstasida har de flesta spåren gått i bokskog med knastrande torrt löv och borde väl inte vara det enklaste att spåra i men det fungerade riktigt bra och Macko tycker att det är väldigt kul. En del av hundarna var ganska trötta efter lägervistelse i husvagnar och på vandrarhemsrum, men Macko var lika energisk hela helgen. På kvällarna har det varit lite festligheter och mycket hundprat bland de ca 35 personer som var med. Hela dagarna har det varit sol och ett underbart vårväder.
2007-05-01 Idag har vi varit vid havet i underbart vårväder - husse har vårdat båten och Macko har mest suttit i bilen och tittat på. Efteråt åkte vi till brukhundklubben och tränade. Vi blev kommenderade lite appellklass moment - till en början snurrar huvudet runt för att spana in och ha koll men efter en stund gick det riktigt bra. Lyckad apportering! En del annat som platsläggande under gång strulade...
2007-04-30 Appellspår på fält, gick över första apporten igen!! Den här gången lekte vi med en apport innan vi släppte på spåret för att försöka öka intresset att verkligen hitta och markera. Resten var inga större problem trots att jag skrämde upp en hare när jag gick ut spåret.
2007-04-28 Städdag på brukshundklubben, blev lite lydnadsträning också.
2007-04-22 Idag var det tävling, Lägre och Högre klass spår. Husse var spårläggare. Avslutade dagen med ett appellspår för Macko. Gick rakt över första apporten, men resten gick bra.
2007-04-21 Träning på klubben. Appellklass lydnad, problem med apporteringen!! MIN sa Macko. Hopp - sitt, inte heller bra, sprang iväg till tävlingsledaren mm innan det blev någon ordning....
2007-04-15 Varit i skogen och spårat. Macko fick prova på ett lägreklass spår (1km, 60 minuter gammalt). Missade första pinnen, inte helt nöjd med noggrannheten i spåret, vi skyller lite på värmen som känns ovant, 20 grader eller mer och strålande sol. Sedan fortsatte vi skogsarbetet med att lägga upp 2 högre klass spår inför tävlingen. Macko rätt trött efter en heldag i friska luften, husse också ;-)
2007-04-14 Träning på brukshundklubben, vi laddar för Sjuhäradsmästerskapen - en lagtävling mellan grannklubbarna som är inne på det 14:e året om jag inte räknar fel. Ingen risk att Macko skall vara med men vi får tillfälle till lite lydnadsträning under ordnade former och det behöver vi! Efter detta var vi i skogen och rekognoserade för lite nya spår till vår spårtävling i Lägre och Högre den 22/4
2007-04-08 Spårträning. Appellspår på öppet fält, ca 45 minuter gammalt. Macko med spårslut Foto: Jörgen AnderssonPåsläpp och första sträckan gick mycket bra, andra sträckan OK. Sista biten i motvind gav Macko en del problem, men fixade pinnarna ändå.
2007-04-07 Glad Påsk!
2007-04-06 Idag  har vi tränat appellklass lydnad på brukshundklubben med kommendering. En del slarv och klarade inte att ha "publik" nära hindret vid återhoppet.
2007-03-25 Vårväder - minst 15 grader och sol! Spårträning, ca 800m, fick ligga 50 minuter, missade 1 av 5 apporter, bra påsläpp från sidan.
2007-03-24 Macko "simmar" i Storsjön 24/3 2007 foto:Jörgen Andersson

Badpremiär i Storsjön, simkunskaperna behöver förbättras!, plask, plask, plask....

2006-10-29 Valpträff på Höghedens kennel för M-kullen, lite jakträning och trevlig samvaro. Dagen avslutades med gemensamt besök hos veterinären för höftleds och armbågsröntgen. När resultaten kom visade det sig att samtliga 6 killar fick A på höfterna och UA på armbågar!!!
2006-10-22 Första tävlingen för Macko - Appellklass spår på hemma plan (Marks BK) - 212,5p godkänd - bra spår 9-9 - missade platsläggande under gång och tjuvstartade på apporteringen. Nöjd med dagen i alla fall - duktig Macko.
2006-07-01/02 Läger på Norr Malma för alla Höghedenhundar. Trevlig samvaro och nyttig träning! Funktionsbeskrivning för M-kullen. Bilder här.
2006-05-21 MH för M-bröderna Högheden. Resultaten hittar du på SKK Hunddata. Bilder finns här.